Fiul meu vrea sa inregistreze o firma pe adresa mea, dar aici nu se va lucra. El a inchiriat un spatiu, unde-si desfasoara activitatea. Se poate, e legal?
Iosif Cichi, Brasov

Raspuns: Se poate declara un punct de lucru in locatia inchiriata.

In 1974, dupa decesul tatalui meu, am impartit terenul in mod egal intre frati, printr-un contract de partaj, cu exceptia  unuia care a ramas cu o jumatate de casa, iar mama cu cealalta. In contract nu a fost trecuta o bucata de teren care a fost lucrata de fratele meu care a luat casa, si de mama. Dupa decesul mamei, nu s-a facut succesiunea. In acest caz, cum pot beneficia si ceilalti frati de acel teren?
Niculae Ionescu, Bucuresti

Raspuns: Adresati-va unui notar, prezentandu-i toate actele privitoare la mostenire, in vederea dezbaterii succesiunii de pe urma mamei dv.

Nu mai sunt cu tatal copilului meu de doi ani. Acesta este trecut pe numele lui si cum n-am fost casatoriti, el beneficiaza de alocatie. Ce e de facut?
Ana Maria Florea, Bucuresti

Raspuns: De alocatie beneficiaza copilul, nu parintii acestuia. Adresati-va Directiei de Munca si Protectie Sociala in raza careia domiciliaza copilul, in vederea schimbarii titularului contului in care se vireaza alocatia minorului.

Va rog sa ma lamuriti cu impozitul pe care trebuie sa-l platesc la vanzarea apartamentului. Mentionez ca detin casa de cinci ani si doresc sa o vand si, conform legislatiei, trebuie sa platesc un anume procent din pretul de vanzare, impozit catre stat. Cat anume, unde si cand trebuie sa-l platesc? Exista posibilitatea de a nu plati acest impozit?
Ana-Maria Dumitru, Bucuresti

Raspuns: Pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite la o data mai mare de trei ani, art. 77 indice 1 din Codul Fiscal (Legea nr. 571/2003) prevede ca se datoreaza un impozit de 2% pana la valoarea de 200.000 lei, inclusiv, respectiv 4.000 lei + 1 % calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv. Acest impozit nu se datoreaza la dobandirea dreptului de proprietate cu titlu de donatie intre rude si afini pana la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti.

Cristian Sarbu
Avocat

 
 

Urmărește-ne pe Google News