Se spune că ar fi fost țesut de Însăși Sfânta Fecioară Maria și că Potirul în care ar fi fost așezat Iisus Hristos ar fi fost înveşmântat cu Brâul pe care Maica Domnului l-a purtat până L-a născut pe Mântuitor. Tot în Sfânta Tradiție a rămas istoria potrivit căreia Cinstitul Brâu i-a fost încredinţat Sfântului Apostol Toma, de către Fecioara Maria, în Grădina Ghetsimani, când acesta a venit să-i viziteze mormântul. Nefiind prezent la înhumarea Maicii Domnului, Apostolul Toma s-a întristat foarte tare și, pentru a-i mângâia suferința, Sfânta Fecioară i-a lăsat ca amintire brâul său, țesut din păr de cămilă, în timp ce se înălța la Cer, ca dovadă a vieții ei pământești.
Se pare că racla de argint în care sălășluiește Cinstitul Brâu și azi, ar fi fost dăruită Mânăstirii tot de domni români. Și asta pentru că, datorită puterii miraculoase a Brâului de la Vatoped, s-a reușit îndepărtarea ciumei din Țara Românească, la 1813. În 1871, a alungat holera din Turcia, iar în 1894 a stârpit bolile care au lovit plantațiile de lămâi și portocali din Kios.
Atingerea lui e de leac
De-a lungul vremii, Cinstitul Brâu și-a căpătat renumele pentru nenumărate vindecări ale oamenilor grav bolnavi, în special de cancer. A ajutat multe femei să devină mame, după ce au purtat în jurul taliei panglici cu care s-a atins racla în care se păstreaza Brâul Maicii Domnului. Și azi, pelerinii care ajung la Mânăstirea Vatoped primesc din partea călugarilor câte o panglică atinsă de racla sfântă.