Maine se sarbatoreste Sfantul Andrei. In afara de semnificatia religioasa a sarbatorii, noaptea Sfantului Andrei este considerata si momentul cand gospodariile sunt bantuite de strigoi sau atacate de lupi. La tara traditia se tine an de an.
I-am gasit pe Lazarina (foto) si Tudor Constantin, din satul giurgiuvean Mirau, in toiul pregatirilor pentru noaptea de maine.
Usturoiul si apa sfintita sunt tinute la loc de cinste, fiind cele mai “eficiente” arme impotriva “dusmanilor” care i-ar putea ataca: strigoii si lupii. “De cand eram copii ne-am obisnuit sa luam masuri de precautie in seara Sfantului Andrei”, ne-a spus Lazarina in timp este indemnata de Tudor sa agate o legatura de usturoi si la stalpul casei. Sarbatoarea mai poarta si denumirea de “Ziua lupului”, in traditia populara.
Se spune ca in noaptea Sfantului Andrei lupii ataca animalele din gospodarii, insa si pe oamenii pe care ii prinde noaptea pe drum. De asemenea, strigoii, care nu sunt altceva decat spiritele celor morti care nu au reusit sa ajunga “pe lumea cealalta”, reprezinta un “inamic redutabil” in aceasta seara.
Se spune ca strigoii vin sa-si „viziteze” rudele
Ei isi viziteaza rudele si incearca prin diferite metode sa isi faca simtita prezenta: muta lucruri prin casa, sparg geamuri sau aduc grindina. De multe ori insa ei le fac rau celor care le ignora prezenta. Noroc totusi ca in urma cu multe sute de ani stramosii nostri au gasit modul de prevenire al acestor neplaceri. “Noi stim de la bunici ca in aceasta seara se pune usturoi la fiecare intrare in casa. Nici vitele si restul animalelor nu fac exceptie. Si ele sunt in siguranta dupa ce sunt stropite cu apa sfintita, iar la intrarea in staul sau grajd se agata usturoi”, ne povesteste Lazarina. Cu toate ca o data cu trecerea anilor cei doi nu au mai crezut atat de mult in semnificatia sarbatorii, ei sunt constienti ca traditia trebuie pastrata.