“Cele mai multe haine care se vând în România sunt importate, iar confecţiile pentru copii, în proporţie de 85%, provin din alte ţări. Cele mai multe vin din China, Vietnam sau din India, iar totul se aduce nesupravegheat. (…) Îmbrăcămintea de import e contrafăcută, iar în acest domeniu nu există măsuri clare, prin care să fie controlat procesul de fabricaţie. De aceea, multe din ţesăturile aduse din Asia pot fi cancerigene”, a declarat Maria Grapini citată de realitatea. net.

O analiză poate costa şi 4.000 de lei

Declaraţia acesteia e confirmată de Emilia Vişileanu, director al Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie, în cadrul căruia funcţionează singurul laborator din ţară unde se pot face analize care să confirme dacă hainele conţin substanţe toxice.

“ANPC (n. r. – Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului) nu ne-a mai adus ţesături pe care să le analizăm de mai bine de un an. Poate apelează la laboratoarele din alte ţări, precum Ungaria sau Cehia. Nouă ne spun că nu au bani, iar o procedură completă poate costa şi 4.000 de lei. Personal, am tras un semnal de alarmă în urmă cu mai mult timp că produsele ar trebui verificate în vamă. De multe ori, când am făcut analize, am găsit ţesături cu probleme. Da, pe piaţă există haine toxice”, a precizat pentru Libertatea directorul Emilia Vişileanu.

La ultimele teste de laborator s-au depistat materiale toxice

La ultimele teste de laborator, făcute pe nişte maiouri confiscate dintr-un complex bucureştean, s-a depistat că ţesătura conţinea formaldehidă şi metale grele, substanţe foarte periculoase pentru piele. “Ar trebui să respectăm mai mult consumatorul şi să avem grijă de sănătatea lui”, a conchis Vişileanu.

Protecţia Consumatorului: «Ultimul control a fost în luna mai»

Potrivit reprezentanţilor ANPC, ultima acţiune de verificare a comercializării produselor textile a avut loc în luna mai a acestui an.

“Au fost controlaţi 920 de operatori economici şi s-au depistat abateri la 849 dintre aceştia. S-au aplicat amenzi de peste 2,1 milioane lei. Tot atunci, s-au prelevat probe din mai multe centre comerciale din Bucureşti şi din Ilfov, pe care le-am trimis la testare. Buletinul de analiză pe care l-am primit recent nu indică prezenţa formaldehidei, a azocoloranţilor sau a metalelor grele”, ne-a declarat Irina Dinu, comisar ANPC, contrazicând astfel spusele Elenei Vişileanu, care susţine că Autoritatea nu a mai solicitat teste de laborator de un an.

Medicii atenţionează: «Alergenii din haine pot cauza neplăceri»

“Persoanele cu hipersensibilitate, cu alergii de contact trebuie să aibă cea mai mare grijă. Există anumite situaţii în care acestea pot manifesta iritaţii destul de incomode. Produsele vestimentare contrafăcute pot provoca alergii din cauza substanţelor toxice pe care le conţin. Nu ştiu însă cum pot exista metale grele sau formaldehidă în haine, însă, dacă e aşa, trebuie ţinut cont de câteva lucruri. Metalele grele sunt periculoase dacă sunt ingerate, nu la contactul cu pielea, iar formaldehida poate să provoace reacţii alergice şi iritaţii locale. Cei care descoperă că au asemenea afecţiuni ar trebui să consulte un medic. Pot suferi de anumite alergii care nu s-au manifestat sau de care nu ştiau”, ne-a declarat medicul Laurenţiu Luca, directorul Clinicii Puls.

Ce spun cititorii Libertăţii

Urmărește-ne pe Google News