Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne se referă la obligativitatea purtării măștii de protecție și a triajului epidemiologic pe durata stării de alertă.
Excepții pentru purtarea măștii
Ordinul prevede câteva excepții în ceea ce privește purtarea măștii de protecție:
– angajatul este singur în birou sau distanța dintre persoanele din acel birou este de cel puțin 2 metri, cu condiția aerisirii camerei cel puțin la două ore, iar toate suprafețele sunt dezinfectate
– persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare
– persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.)
– prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția să fie o distanță de 3 metri între persoane
– vorbitorii în public, dar la distanță de 3 metri
– elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare
– copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. Mai exact, înainte de a utiliza masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca de protecție trebuie să acopere atât gura, cât și nasul și să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat.
Ordin comun MS-MAI:
Autoritățile atrag atenția că masca nu trebuie atinsă în timpul purtării, iar în cazul în care o atingem, trebuie să ne igienizăm bine mâinile cu dezinfectant sau cu apă și săpun.
După utilizare, masca se aruncă într-un spațiu special amenajat, preferabil cu capac. Măștile medicinale nu se reutilizează, iar cele textile trebuie spălate în fiecare zi la o temperatură de 60-90 de grade C și călcate cu fier de călcat cu abur, la temperatură maximă.
Pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măștilor nemedicale (din material textil).
“În cazul apariției febrei, tusei sau strănutului, purtarea măștii este recomandată în orice circumstanță”, mai scrie în document.
Cum se face triajul epidemiologic
Triajului epidemiologic și dezinfectarea mâinilor sunt obligatorii la accesul la locul de muncă. Acesta constă în măsurarea temperaturii, care nu trebuie să depășească 37,3 grade C și observarea simptomelor respiratorii (tuse, strănut, stare generală).
Dacă temperatura depășește 37,3 grade C, autoritățile recomandă repetarea măsurării după 2-5 minute.
Dacă nu se schimbă, persoana este îndrumată către medicul de familie pentru consult, iar de-acolo, dacă are și alte simptome specifice COVID-19, medicul o va trimite să-și facă testul pentru coronavirus.
Reguli pentru alte persoane decât personalul angajat:
– este permis accesul într-o incintă doar pentru persoanele care au motive justificate
– în cazul în care este necesară doar predarea unor documente sau colete, asta se va face în afara incintei, direct persoanei căreia îi sunt destinate
– dacă este necesar accesul în incintă, sunt obligatorii triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor
Măsurile vor fi aplicate imediat după publicarea Ordinului de ministru în Monitorul Oficial.
Foto: Raed Krishan / GSP
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro