„Comisia se aşteaptă acum ca autorităţile din România să ia toate măsurile necesare pentru a se conforma deciziei Curţii şi obligaţiilor ce îi revin sub legislaţia UE. Uniunea Europeană a dezvoltat în ultimii 30 de ani cadrul de politici pentru aer curat, al cărui scop este protejarea sănătăţii cetăţenilor prin standarde de calitate a aerului, reducerea poluării în aer şi reglementarea surselor principale ale poluări”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, pentru Libertatea.
Ţara noastră a depăşit continuu limitele zilnice şi anuale pentru particulele de PM10 încă din 2007, a stabilit Curtea de Justiţie a UE, după ce Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement contra României.
Decizia a confirmat astfel acuzaţiile aduse de CE în procedura de infringement. Curtea UE a mai decis că România nu s-a achitat de obligaţiile ce îi reveneau pentru adoptarea şi implementarea unor planuri de reducere a depăşirilor constante ale valorilor normale de PM10.
„Comisia Europeană rămâne pregătită să susţină autorităţile naţionale din România în eforturile lor. Continăm să colaborăm în strânsă legătură, oferind asistenţă pentru implementarea obiectivelor, inclusiv prin schimbul de bune practici, dar şi prin oportunităţi de finanţare”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro