UPDATE Ora 14.55 Ministerul Sănătății a precizat, într-un comunicat, că „pe teritoriul României, nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-CoV-2 depistată în Marea Britanie”.

Instituția condusă de ministrul Vlad Voiculescu a adăugat că rezultatul testelor va veni „zilele următoare”.

O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral de către institutele sau unitățile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare, pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR.

Comunicat Ministerul Sănătății:

Într-o informare transmisă tot azi de Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului, se precizează că „laboratorul de genetică din cadrul Institutului sunt analizate două probe recoltate de la un pacient, care urmează, în câteva zile să confirme sau să infirme prezența acestei noi tulpini”.

UPDATE Ora 13.45: Medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș, a declarat pentru Libertatea că este vorba despre un pacient și că se „pleacă de la faptul că a venit din Marea Britanie”.

„Este o suspiciune, plecăm de la faptul că pacientul a venit din Marea Britanie. Este vorba numai de o chestiune de timp până ce tulpina va ajunge în România, dar, până nu este confirmat, nu putem spune acest lucru”, a explicat doctorul Marinescu pentru ziar.


UPDATE Ora 13.09 Purtătorul de cuvânt al Spitalului Matei Balș a precizat că, deocamdată, sunt speculații privind faptul că noua tulpină a coronavirusului a ajuns și în România.

„Sunt două probe luate, dar urmează ca zilele viitoare să se facă secvențierea și să vedem dacă se confirmă. Deocamdată sunt speculații, este o suspiciune”, a declarat Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt al Spitalului Matei Balș, la Digi 24.

Acesta nu a precizat dacă cele două probe recoltate sunt de la un pacient sau de la doi şi nici dacă pacientul sau pacienții au venit din Marea Britanie.

Contactat de Libertatea, directorul interimar al Spitalului Matei Balș, Maria Nițescu, nu a confirmat că noua tulpină a virusului a ajuns în România.

Numărul țărilor care au raportat o nouă tulpină a coronavirusului, depistată pentru prima oară în Marea Britanie în decembrie 2020, a crescut la cel puțin 33, cea mai recentă fiind Turcia.

Potrivit The New York Times, lista țărilor care au identificat noua tulpină a COVID-19 este: Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, China, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Islanda, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Iordania, Liban, Malta, Olanda, Norvegia, Pakistan, Portugalia, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Taiwan și Turcia.

Ce este îngrijorător la noua tulpină a virusului

Noua tulpină a COVID-19 se transmite mult mai repede decât alte variante ale virusului și afectează o proporție mai mare de persoane cu vârsta sub 20 de ani, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință.

Până în prezent, SARS-CoV-2 a suferit mutații în mod constant, în jur de una sau două variante pe lună. Unele variante i-au pus însă pe gânduri pe oamenii de știință, deoarece făceau virusul mai transmisibil sau mai capabil să evite detectarea lui de către sistemul imunitar, potrivit CNN.

Dar noua variantă, cunoscută sub numele B.1.1.7, a acumulat nu mai puțin de 17 mutații dintr-odată.

În vreme ce simplul număr de mutații dintr-o nouă variantă este problematic, ceea ce este mai îngrijorător este felul în care mutațiile, luate împreună, ar putea schimba felul în care virusul operează, a declarat William Haseltine, expert în boli infecțioase, cercetător și președinte al unui think-tank global în domeniul sănătății – ACCESS Health International.

 
 

Urmărește-ne pe Google News