„Astăzi l-am ascultat foarte bine pe domnul ministru Sorin Cîmpeanu, din capul locului am înţeles că nu este voba de niciun plagiat”, a declarat Ionuţ Stroe.
Potrivit purtătorului de cuvânt al PNL, „aceste referiri sunt făcute în legătură cu nişte îndrumare de curs, nişte documente-suport care practic susţin, sprijină şi ajută studenţii să înţeleagă mai bine, să pună în practică, sunt descrise anumite schiţe, opţiuni în rezolvarea unor probleme, în niciun caz despre lucrări publicate sau care să intre sub incidenţa drepturilor de autor”.
Ionuţ Stroe a susţinut că ministrul Cîmpeanu „nu a sustras nicio informaţie de la nicio altă persoană”.
„Acest suport de curs se perpetuează de la o generaţie la alta, sunt lucruri care se preiau de la un profesor la altul. Având în vedere că nu este o lucrare cu pretenţia dreptului de autor, de niciun fel de document ştiinţific, că lucrurile acestea sunt un îndrumar, da, percepţia publică ar putea să pară că sunt asemănătoare cu alte cursuri de la alte facultăţi”, a explicat acesta.
Despre o retragere a sprijinului politic de către PNL, Ionuţ Stroe a spus că „nu s-a luat în discuţie, conducerea partidului nu s-a reunit pentru a discuta acest subiect”.
Ionuţ Stroe a mai afirmat despre remanierea guvernamentală că „există o evaluare permanentă pe care premierul o face fiecărui membru al guvernului său, o monitorizare a rezultatelor şi a ministerelor implicate în PNRR”.
„Probabil că premierul, când va considera oportun să facă această remaniere, va anunţa public numele tuturor celor pe care doreşte să îi înlocuiască. Deocamdată nu există această decizie, în partid nu am discutat acest subiect şi cred că iniţiatorul acestui dialog sau acestei discuţii va trebui să fie prim-ministrul”, a declarat Stroe.
Luni, 26 septembrie, jurnalista Emilia Șercan a arătat că ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a plagiat într-un curs universitar. Potrivit PressOne, ministrul și-a însușit în 2006 13 capitole scrise de alți doi autori „ca structură, ca text, ca imagini, ca date prezentate în tabele” dintr-o lucrare apărută în anul 2000.
Ulterior, Sorin Cîmpeanu a avut o primă reacţie după acuzaţiile de plagiat, afirmând că scopul articolului semnat de Emilia Șercan este blocarea legilor educației, care urmează să fie trimise mai întâi Guvernului și apoi Parlamentului spre adoptare.