Aceasta este „prima dintre numeroasele arme care vin în ajutorul părinților care îți fac copiii să descopere sportul tirului, în deplină siguranță”, precizează compania producătoare, WEE1 Tactical. Producătorul mai spune că aceasta „arată, se simte și funcționează la fel ca arma lui tati și mami”.
„La prima vedere, pare o farsă grotescă. Dacă te uiţi mai de aproape este doar grotesc”, denunţa vineri directorul general al organizaţiei Violence Policy Center, care luptă împotriva violenţei cu arme de foc, Josh Sugarmann.
Josh Sugarmann denunţă imaginile folosite de producător pentru a atrage clienții tineri, un craniu de pirat cu o tunsoare de băieţi şi codiţe blonde de fete şi o suzetă în gură.
Într-un raportul privind metodele producătorilor americani de armament de targetare a tinerilor, din 2016, Sugarmann denunţa armele vopsite în culori vii, în roz, portocaliu sau violet metalizat, apreciate de publicul tânăr şi mai uşor de mânuit.
Totodată, Newtown Action Alliance, o asociaţie care militează în favoarea limitării armelor de foc, condamnă lobby-ul armelor şi producătorii de armament care fac „totul pentru profit”.
Junior-15 (JR-15) are doar 80 de centimetri lungime şi o greutate de sub un kilogram. Se livrează cu încărcătoare de cinci sau zece cartuşe de calibrul 22, pentru puşti lungi şi se vinde de la jumătatea lunii ianuarie cu 389 de dolari.
Modelul pentru adulţi, AR-15, este versiunea civilă a unei arme de tip militar care a fost folosită într-o serie de atacuri sângeroase, petrecute mai ales în instituțiile de învățământ, care au şocat Statele Unite.
La 14 decembrie 2012, un tânăr cu probleme psihice a deschis focul într-o școală primară din Newtown, Conneticut, ucigând 26 de persoane, dintre care 20 de copii, o tragedie care a marcat profund opinia publică.
AR-15 a fost folosită, de asemenea, în atacuri armate la Las Vegas, în 2017, cel mai sângeros din istoria recentă a Statelor Unite, soldat cu 58 de morţi și la un liceu în Parkland, în Florida, soldat cu 17 morţi, în 2018.
Atacurile armate sunt incidente recurente în Statele Unite ale Americii, unde dreptul de a deţine arme este garantat de Constituţie.
În 2021, aproximativ 45.000 de decese au fost cauzate de arme de foc, în Statele Unite, dintre care aproape 24.000 au fost sinucideri. Peste 1.500 de minori au murit, potrivit organizaţiei Gun Violence Archive.
Încercările de reglementare a comercializării de arme au fost blocate adesea de Congresul american, din cauza lobby-ului puternic făcut de Asociația Națională a Armelor de Foc (NRA), care are o influenţă foarte mare.