La capitolul ”tutun”, puștanii autohtoni le dau clasă europenilor și, drept urmare, țigările fumate de ei într-un an, firește cele declarate în sondaje, îi ridică peste media înregistrată în țările Europei. Fie că e vorba de tutunul ars de-a lungul vieții (51,7% față de 45,6% la nivel european), fie că vorbim de cel fumat în ultima lună (30,1% față de 21,4%) sau de consumul zilnic din ultimele 30 de zile (19,7% față de 12,4%), românii sunt imbatabili. Procentele prinse în statistici stau mărturie în acest sens. Ași în domeniu sunt băieții care nu prea clintesc țigara din colțul gurii, față de domnișoare care sunt ceva mai rezervate și fumează mai puțin.
Canabisul e în topul preferințelor elevilor care se droghează
Când vine vorba de droguri, tinerii români țin pasul cu ”omologii” lor europeni și rezistă, judecând după consumul anual, la borna de aproape 11 procente. Și în acest caz, într-un clasament băieți-fete, primii și-au adjudecat poziția de lider cu 13,6 la sută față de 8,4 la sută. Din oferta pieței ilicite, canabisul este preferatul elevilor români, urmat de substanțele psihioactive (NSP), cocaină, LSD sau alte substanțe halucinogene, ecstasy, heroină, ketamină, droguri injectabile și crack. Chiar și așa, elevii noștri sunt încă departe de ai lor în ceea ce privește consumul de droguri. Procente înregistrate de tinerii români sunt de două ori sub media europeană care se învârte în jurul valorii de 16,5 procente.
Peste 400 de directori de unități de învățământ și cluburi sportive s-au întâlnit cu ofițerii antidrog
Răspândirea consumului de droguri în rândul populaţiei tinere a dus şi la apariţia de reţele de trafic pe teritoriul ţării noastre fiind necesară, astfel, o intensificare, în cadrul programelor şcolare, extraşcolare şi de petrecere a timpului liber, a acţiunilor de informare, educare şi conştientizare a populaţiei şcolare în vederea evitării consumului de droguri. În acest context, a fost organizată o dezbatere cu cei peste 400 de directori din unităţile de învăţământ gimnazial şi liceal, precum şi cu cei ai cluburilor copiilor şi cluburilor sportive şcolare din Capitală.
La reuniune au participat directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, Sorin Oprea, şeful Serviciului Antidrog – BCCO Bucureşti, comisar-şef de poliţie Cătălin Ţone, inspectorul şcolar general adjunct al ISMB, Diana Melnic. Întâlnirea a fost organizată de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) şi Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti (BCCO) – Serviciul Antidrog,