Deputaţii din Comisiile de buget şi de muncă au votat noi amendamente la Ordonanţa 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar. Acestea prevăd includerea unor noi categorii de personal din educaţie şi sănătate beneficiare de majorări sau sporuri salariale.

„Nu există decât trei surse de acoperire a cheltuielilor suplimentare, fie se majorează taxele, fie se iau bani de la investiții sau alte domenii  sau ne împrumutăm, iar asta este cea mai proastă soluție”, a declarat pentru Libertatea, Emilian Duca, consultant fiscal.

Potrivit lui, măririle de salariu programate pentru angajații din domeniul sănătății și al educației, este o situație destul de neplăcută, iar cei care au votat aceste decizii ar trebui notați și apoi să fie puși să vină cu soluții pentru acoperirea costurilor.

„Ne rugăm să nu fie nici majorări de taxe pentru că vor fi la fel de lipsite de discernământ ca și cele din trecutul recent. Într-o formă sau alta vom plăti cu toții”, a mai spus Duca.

Cea mai puțin dramatică soluție pe termen scurt ar fi cea în care ne-am împrumuta din exterior, dar pe termen lung, este catastrofală pentru că dobânzile nu vor rămâne la nivelul asta și vom ajunge să plătim mai mult pentru dobânzi și să lucrăm după un sistem asemeni celui din Grecia, este de părere expertul.

Majorări salariale, binevenite dar în anumite condiții

Pe de altă parte, consultantul fiscal, Adrian Bența spune că măririle salariale sunt binevenite, dar în anumite condiții. „Educația și sănătatea sunt două sectoare strategice ale României și trebuie să le acordăm prioritate. Evident că persoanele ce lucrează în aceste sectoare trebuie să beneficieze de salarii decente, mândria de a fi dascăl nu trebuie să fie doar recompensată sufletește ci și material iar responsabilitatea de a fi medic, de a avea în mâna ta viața altei persoane, trebuie să fie recompensate pe măsură. Sunt total de acord cu majorările de salarii în aceste domenii, cu rugămintea ca persoanele ce lucrează în aceste domenii să continue caracterul profesionist în ciuda vremurilor tulburi din punct de vedere politic”, a declarat consultantul fiscal.

Acesta spune că, din punct de vedere fiscal, aceste creșteri de salarii sunt suportate de contribuabili și să sperăm de o creștere economică ce ar trebui să fie una sănătoasă și nu bazată pe consumul bunurilor produse în alte state. „Momentul în care s-a decis majorarea acestor salarii este evident unul populist, de reclamă electorală, însă până la urma urmei este binevenită majorarea de salarii pentru aceste persoane pentru că până la urmă scopul scuză mijloacele după cum a spus celebrul Machiavelli. Dacă această creștere de salarii nu va genera taxe și impozite plătite suplimentar de contribuabil – pentru că la reduceri de taxe nu ne așteptăm – atunci măsura este bună și sperăm noi să producă efecte pe termen lung. Sunt convins că aceste majorări de salarii sunt meritate de acele persoane iar cetățeanul de rând face diferența între gesturile electorale populiste pline de pomeni electorale și sumele acordate în mod meritat unor persoane”, a mai afirmat Bența.

 

Ce amendamente votează deputații

Unul dintre amendamentele votate de deputați nota că „începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învăţământ aferente lunii decembrie 2016 se majorează în medie cu 15% conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educaţiei şi aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanţei”.  Acest amendament se va aplica și personalului din inspectoratele şcolare.

Totodată, s-au mai făcut o serie de corecţii la grile, fiind corelate anumite categorii salariale la personal cu studii medii cu cele cu studii superioare, unde s-au constatat discrepanţe.

Mesajele populiste au și apărut

Pe pagina s-a de Facebook, Liviu Dragnea, liderul PSD, în ceartă pe Klaus Iohannis că se opune majorărilor salariale. „Klaus Iohannis s-a lăudat într-un discurs de astăzi dimineaţă cu creşterea economică făcută posibilă de guvernarea PSD. Cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeana, ne spune. Şi atunci, domnule Preşedinte, de ce vă opuneţi, împreună cu guvernul tehnocrat, creşterii salariilor din educaţie şi sănătate cu 15%? Vreau să vă garantez ceva: vom susţine creşterea salariilor în Parlament şi o vom pune în aplicare la guvernare, pentru că aşa aducem creşterea economică în buzunarul românilor”, a scris Dragnea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News