Pe lângă omagiul adus la sala de concerte, rușii au stat la cozi în fața sptialelor, pentru a dona sânge pentru persoanele rănite. Sunt peste 140 de răniți.
„Îmi pare foarte rău pentru victime, totul este îngrozitor“, a spus Milena, pentru sursa citată. Ea a venit să depună flori în dimineața ploioasă a zilei de sâmbătă, 23 martie, în față la Crocus City Hall.
„Este teribil să realizezi că acest lucru se întâmplă lângă tine. Eram acasă și mi-am imaginat cum s-a desfășurat această tragedie. A fost ca un coșmar“, a spus ea, plângând.
Al doilea cel mai sângeros atac
Atacatori camuflați au deschis focul la Crocus vineri seară, chiar înainte de un concert al trupei rock veterane Piknik, iar apoi au declanșat o grenadă sau un dispozitiv incendiar. Complexul a luat foc, iar acoperișul sălii s-a prăbușit ulterior.
Imaginile suprinse de martori arată cum participanții la concert au fost împușcați de la mică distanță, iar clădirea a fost cuprinsă de flăcări.
Potrivit anchetatorilor, oamenii au murit atât din cauza rănilor prin împușcare, cât și din cauza inhalării de fum, după ce focul a cuprins sala de 6.000 de locuri.
Atacul, care a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic, este al doilea ca număr de morți din istoria modernă a Rusiei, după asediul din 2004 asupra școlii din Beslan, potrivit estimărilor oficiale.
Sâmbătă dimineața, Crocus City Hall a fost puternic izolată de poliție, care nu a permis oamenilor să se apropie de clădire, în timp ce serviciile de urgență au continuat să caute victime și să curețe molozul.
Echipele de salvare încă interveneau sâmbătă la locul atacului și scoteau cadavre din clădire. Bilanțul oficial al victimelor, care a continuat să crească pe parcursul zilei, se ridica la 133 de morți, la ora 20:00, ora Moscovei.
„Au fost uciși copii. Este foarte dureros”
Unii oameni care stăteau în apropierea sălii de concerte plângeau. „Sunt și eu fană a trupei și știu ce fel de oameni ascultă această trupă. Mă simt ca și cum mi-aș fi pierdut prietenii”, a declarat Ksenia, care a venit să depună un buchet de trandafiri roșii la locul atacului.
„Aș fi putut fi eu”, a spus Ksenia, plângând.
Raisa, o pensionară în vârstă de 80 de ani care locuiește în apropiere de locul de desfășurare a concertului, a venit, de asemenea, sâmbătă dimineață, pentru că „nu a putut să nu aducă un omagiu” victimelor.
„Inima mi-a spus să merg. M-am trezit de dimineață și am văzut știrile. Nu am putut dona sânge (din cauza vârstei, n.r.), așa că am venit aici”, a declarat Raisa pentru The Moscow Times.
„Au fost uciși copii. Este foarte dureros”, a adăugat pensionara.
Cozi la spitale, pentru donare de sânge
În timpul zilei, afișe comemorative care afișau o singură lumânare și mesajul „Suntem în doliu” au înlocuit unele panouri publicitare din Moscova.
Duminică a fost declarată zi oficială de doliu, evenimentele majore fiind anulate în întreaga țară.
La mai multe spitale din Moscova s-au format cozi lungi de persoane care doreau să doneze sânge pentru răniți.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 10„Suntem un singur popor și trebuie să ne sprijinim unii pe alții în astfel de momente dificile”, a afirmat Alexei, care a așteptat la coadă timp de trei ore în apropierea centrului de donare de sânge de pe Shabolovka Ulitsa.
Putin, mesaj după 19 ore, niciun cuvânt despre ISIS
A fost nevoie de aproximativ 19 ore pentru ca președintele Vladimir Putin să se adreseze națiunii cu privire la atacul de lângă Moscova.
„Teroriștii, criminalii, non-oamenii se vor confrunta cu soarta deloc de invidiat a pedepsei și a uitării”, a declarat într-un discurs televizat Putin, care la finalul săptămânii trecute a fost reales în funcția de președinte.
„Criminalii au mers cu sânge rece și intenționat tocmai pentru a ucide, pentru a trage în cetățenii noștri de la distanță foarte mică. În copiii noștri”, a spus Putin.
„La fel cum naziștii au efectuat cândva masacre în teritoriile ocupate, ei au plănuit să organizeze un spectacol de execuție”, a spus el, referindu-se la „regimul neonazist” din Ucraina, țară care duce un război de peste doi ani împotriva forțelor ruse invadatoare.
Putin nu s-a referit la revendicarea de către Statul Islamic (ISIS) a responsabilității pentru comiterea atacului.
Autoritățile ruse au anunțat că 11 oameni, inclusiv cei patru atacatori, au fost arestați.
Serviciul de securitate al țării (FSB, fostul KGB) a susținut că unii dintre atacatori au fugit spre granița ruso-ucraineană, adăugând că atacatorii aveau „contacte adecvate” în țara vecină. Kievul a negat în repetate rânduri că are vreo implicație.
Atacul le-a amintit multor ruși de masacrele și atentatele cu bombă care au avut loc în țară în ultimele decenii, în special de asediul de la Teatrul Dubrovka din Moscova din 2002, când rebelii ceceni au luat peste 800 de ostatici. Serviciile de securitate au inundat teatrul cu gaz care inducea somnul, ucigând 132 dintre ostatici.
În urma atacului de vineri, Moscova, regiunea Moscovei și restul regiunilor din Rusia au impus măsuri suplimentare antiteroriste și antisabotaj.
Semne de întrebare legate de măsurile de securitate
Martorii oculari ai atacului și persoanele care locuiesc în apropierea complexului Crocus au pus sub semnul întrebării măsurile de securitate și rutele de evacuare instituite în jurul clădirii clădire.
Fotograful Dave Primov, care se afla vineri seară la locul de desfășurare a evenimentului, a publicat înregistrări video care arată cum el și alte persoane au dat peste uși blocate în timp ce căutau o cale de ieșire din clădire. În cele din urmă au fost nevoiți să spargă una dintre aceste uși pentru a putea scăpa.
„Este o mare întrebare legată de securitate – cum i-au lăsat să treacă (pe atacatori, n.r.) și cum au intrat în sală atât de liniștiți. De ce s-a întâmplat asta?”, a spus Anna, care locuiește în apropierea Crocus City Hall.
O altă martoră a declarat că nu a observat poliția sau serviciile de urgență în timp ce ieșea din clădire.
„Aproape că am fost strivită în ușa de la garderobă (doar o singură ușă era deschisă, n.r.). Am fugit mai mult de o jumătate de oră… În acest timp, nu am văzut și nu am auzit niciun serviciu (oficial, n.r.). În mare, am ieșit pe cont propriu”, a afirmat Marina Trușkina, care se afla în interiorul clădirii, într-un mesaj publicat pe site-ul de socializare VKontakte.
„Astăzi este a doua zi de naștere. Sunt în viață”, a spus Trușkina.
AA......... • 24.03.2024, 04:12
Ce sa spun? Dar rușii ei care ucid zilnic ucraineni nevinovați! Rusia = ISIS= terorism!
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 24.03.2024, 02:59
Lasă, poate vă trimite tata Putin în Ucraina să muriți glorios pentru Imperiu.
demostene1 • 24.03.2024, 01:15
„Au fost uciși copii. Este foarte dureros" dar in ucraina nu e, nu? e nasol doar cand sunt ei atacati, dar cand ataca e bine, e frumos, e satisfacator. ii canta ode lui putin atunci.