În acest an, țara noastră se află pe locul 33 din cele 42 de state europene incluse în clasamentul puterii de cumpărare, coborând două locuri, potrivit studiului GfK Purchasing Power pentru România şi Europa 2023.
Chiar dacă nu au existat modificări în clasament în primele 10 judeţe în acest an, se poate observa încă o dată că decalajul dintre regiunile cu putere de cumpărare slabă şi puternică din România se adânceşte.
Potrivit studiului, Bucureştiul este pe primul loc, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.314 euro. Asta înseamnă că bucureștenii au cu aproape 98% mai multă putere de cumpărare decât media naţională.
La polul opus se află județul Vaslui, care are cea mai mică putere de cumpărare disponibilă pentru cheltuielile şi economiile locuitorilor săi. Acolo, venitul net disponibil este de doar 4.010 euro, ceea ce reprezintă aproape 52% din media naţională.
Toate judeţele din top 10 au o putere de cumpărare pe cap de locuitor peste medie. Judeţul Prahova, clasat pe locul 10, se apropie cel mai mult de media naţională, cu un venit net disponibil de 7.836 de euro pe cap de locuitor, dar este încă cu aproape 1,3% peste acesta. Toate celelalte 32 de judeţe sunt sub media naţională.
Puterea de cumpărare în Europa
În ansamblu, puterea de cumpărare a europenilor a crescut la 17.688 de euro în 2023, însă există diferenţe clare între cele 42 de ţări din Europa.
În clasamentul european, Liechtenstein, Elveţia şi Luxemburg au un venit net mai mare decât restul Europei. La polul opus, se află Belarus, Kosovo şi Ucraina, cu cea mai mică putere de cumpărare.
Astfel, Liechtenstein are o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 68.843 de euro, de aproape 3,9 ori mai mare decât media europeană, elveţienii au 49.592 de euro disponibili pentru cheltuieli pe cap de locuitor, de aproape 2,8 ori media puterii de cumpărare europeană, iar luxemburghezii au un venit net de 40.931 de euro pe cap de locuitor, ceea ce reprezintă mai mult de 2,3 faţă de media europeană.
Per total, 16 dintre cele 42 de ţări examinate sunt peste media europeană. Spania este ușor sub media europeană de cumpărare, cu 16.449 de euro pe cap de locuitor.
La fel ca în anii precedenţi, cea mai mică putere de cumpărare este a Ucrainei: doar 2.478 de euro pe cap de locuitor.
„În total, europenii au în jur de 12,1 miliarde de euro la dispoziţie pentru a cheltui în 2023 pentru hrană, servicii, energie, pensii private, asigurări, vacanţă, mobilitate şi cumpărături de bunuri de larg consum şi de folosinţă îndelungată. Această cifră corespunde unei puteri medii de cumpărare pe cap de locuitor de 17.688 de euro pe an, ceea ce reprezintă o creştere de 5,8% comparativ cu anul trecut. Cu toate acestea, suma totală pe care consumatorii o au la dispoziţie pentru cheltuieli şi economii variază semnificativ de la o ţară la alta şi depinde şi de evoluţia preţurilor în 2023”, se precizează într-un comunicat GfK.