O veste bombă a căzut miercuri asupra milionarilor cu iz de şmecheri din lumea fotbalului. Vasile Turcu, fostul acţionar de la Dinamo Bucureşti, a încercat să se sinucidă prin spânzurare în propria locuinţă. Tentativa a fost, se pare, una nereuşită, Vasile Turcu fiind resuscitat de medicii ambulanţei chemată de persoane din anturajul milionarului. Nu departe sunt zilele în care Vasile Turcu apărea în şoseaua Stefan cel Mare cu bolidul său ce purta inscripţia TTT pe numărul de înmatriculare, lăsând tuturor impresia că are totul sub control. Vestea tentativei de suicid a căzut ca un trăznet atât asupra apropiaţilor lui Vasile Turcu, cât şi asupra românilor de rând care se întreabă cum de ajung oamenii care au atât de mulţi bani , să îşi pună ştreangul de gât. Răspunsul îl aflăm de la Psihologul Libertatea
Există două feluri de oameni: şmecherii şi fraierii
„Milionarii români au o particularitate specială. Pentru ei, puterea şi influenţa personală sunt mai importante decât cuantumul banilor în sine. Când ai putere te poţi juca chiar şi cu legea, când ai doar bani nu poţi face asta. Creierul milionarilor români se află într-o stare similară cu excitaţia sexuală atunci cănd au sentimentul că puterea pe care o deţin este suficientă pentru a modifica realitatea aşa cum doresc ei. În România, până la apariţia DNA, au existat oameni cu o putere îngrozitor de mare pe care o gestionau discreţionar. Creierul acestora secretă un anume cocktail de neuromediatori chimici care dau milionarilor de carton sentimentul că există două feluri de oameni: şmecherii şi fraierii. E o gândire simplistă care însă a prins rădăcini chimice în creier“, declară psihologul.
Decât să ai putere si apoi să o pierzi, e mai bine să nu o fi avut de la început
“Românii ţin minte vremurile în care Turcu şi Borcea păreau a duc o viaţă fabuloasă la Dinamo. Acum, unul e în inchisoare, celalalt la spital în urma tentativei suicidare. Nu cădeţi pradă aparenţelor. În zilele noastre, cei care deunăzi se considerau niste şmecheri, treceau pe roşu intenţionat la semafor sau peste calea ferată fără teamă de pedeapsă, îşi trăgeau satisfacţia zilnică din afaceri special create din care fraierii ieşeau în pierdere, sunt acum deranjaţi de o justiţie ale cărei roţi se învărt pentru prima oară după revoluţie. Tot pentru prima oară şmecherii au sentimentul că de acum vor fi nevoiţi să traiască precum oamenii de rând, adică cei pe care i-a pereput mereu ca pe nişte surse de venit sau carne de tun. Acesta este unul dintre cele mai importante motive psihologice pentru care milionarii nu-şi mai găsesc sensul vieţii. E greu să îţi fi trăit viaţa ca un lup apoi să te vezi nevoit să stai precum oaia în turmă. Nu mai poţi vinde sau cumpăra influenţă iar acest lucru determină gânduri sau tentative suicidare la oamenii bogaţi care obişnuiau să aibă şi mare putere în trecut”, a mai adăugat specialistul.
Ce e de făcut din punct de vedere psihologic
“E nevoie să iţi reevaluezi valorile. Nu e uşor. E absolut necesar să redobândeşti abilitatea de a te bucura, ca în copilărie, de lucrurile simple, de micile satisfacţii non-financiare ale vieţii. E recomandat să îţi conştientizezi vulnerabilităţile şi să te raportezi la repere universal valabile precum timpul, moartea, libertatea. Doar aşa pot oamenii foarte bogaţi şi influenţi să prindă vărsta bătrâneţii. Nu e filosofie ci e chiar diferenţa dintre a-ţi vedea nepoţii crescând şi a-ti pune ştreangul de gât sau pistolul în gură”, a afirmat psihologul.
În urma unei tentative de suicid, cel mai mult au de suferit membrii familiei care rămân in viaţă
“O altă informaţie importantă din punct de vedere psihologic este aceea că în urma unei tentative de suicid, cel mai mult au de suferit membrii familiei care rămân in viaţă. Ei ajung să considere că poartă o vină personală pentru alegerea făcută de individul suicidar şi se învinovăţesc, uneori toată viaţa, pentru asta”, a încheiat Cezar Laurenţiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare si Dezvoltare a Potenţialului Uman din Bucureşti.