Propunerea legislativă prevede alocarea, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, a unei sume în lei, echivalentă cu 960.000 euro, pentru Schitul românesc „Prodromu” de la Muntele Athos, actul normativ urmând să intre în vigoare  la 1 ianuarie 2020.

Suma alocată se prevede distinct în bugetul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Secretariatului de Stat pentru Culte, şi se alocă cu respectarea dispoziţiilor corespunzătoare din legislaţia ce reglementează sprijinul financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase.

Parlamentarii precizează, în expunerea de motive că biblioteca schitului este un tezaur istoric inestimabil ce conţine acte, documente, manuscrise şi opere teologice, literare şi istorice unice în lume, iar construcţia în sine reprezintă o „operă arhitectonică cu valoare istorică, recunoscută internaţional şi vizitată anual de turişti din întreaga lume, fiind astfel un simbol pentru România”.

„Prin urmare este necesar ca statul român să acorde un sprijin financiar permanent mai mare decât cel acordat în prezent (…) ţinând seama de necesitatea de a asigura toate condiţiile pentru păstrare şi conservare a tuturor vestigiilor de importanţă culturală şi religioasă, unele aflate deja în stare avansată de degradare”, au mai precizat iniţiatorii.

Ei mai spun că în urmă cu 30 de ani au început lucrările de restaurare a schitului, iar pentru finalizarea lor este necesară alocarea a 960.000 euro anual.

„Ca un termen de comparaţie, statul francez cheltuie aproximativ 4.000.000 euro anual pentru întreţinerea Catedralei Notre-Dame, iar în urma tragicului accident din 15 aprilie 2019 în doar două zile s-au strâns din donaţii 800.000.000 euro pentru restaurarea Catedralei şi a operelor de artă afectate”, au subliniat iniţiatorii.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de 90 de parlamentari PSD, ALDE, PMP, UDMR, PNL.

Printre semnatari se află Niculae Bădălău, Tit-Liviu Brăiloiu, Robert-Marius Cazanciuc, Mihai-Viorel Fifor, Ana Birchall, Iulian Iancu, Florin Iordache, Cătălin-Marian Rădulescu (PSD), Tánczos Barna (UDMR), Daniel-Cătălin Zamfir (ALDE), Eugen Tomac, Constantin Codreanu (PMP), Cezar Preda, Cătălin Predoiu (PNL), Sorin Cîmpeanu şi Daniel Constantin (independenţi).

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului şi apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Citeşte şi: Liviu Dragnea, mesaj către premierul Dăncilă: „O felicit pentru modul cum rezistă, sper să nu aibă probleme cu coloana”. Ironii la adresa lui Lazăr: „Sunt puțin mâhnit că a ieșit la pensie”

 
 

Urmărește-ne pe Google News