Pe 7 mai, anul trecut, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD anunţa că, în ceea ce priveşte comunitatea LGBT, trebuie găsită formula legală prin care parteneriatul civil să fie legiferat.
Mai mulţi parlamentari de la toate formaţiunile au lucrat la un proiect de lege prin care să dea posibilitatea cuplurilor de acelaşi sex să încheie un parteneriat civil.
Dar viziunea conducerii PSD s-a schimbat, în decurs de un an. Luni, în Senat, proiectul semnat chiar de PSD, a fost respins cu voturile celor de la PSD, care nu îşi mai asumă acest obiectiv. Camera Deputaţilor este for decizional, astfel că iniţiatorii mai au o şansă să încerce să îşi convingă colegii.
Petre Florin Manole (PSD): „Voi face tot ce tine de mine pentru a-i convinge pe colegii mei deputati ca acest proiect este unul necesar pentru respectarea si protectia drepturilor omului”
L-am întrebat pe iniţiatorul proiectului, Florin Petre Manole, de la PSD, cum comeentează votul negativ dat de colegii săi de partid, la Senat, pe proiectul partaneriatului civil.
„Sunt unul dintre initiatorii proiectului, aşa că voi face tot ce tine de mine pentru a-i convinge pe colegii mei deputati că acest proiect este unul necesar pentru respectarea si protectia drepturilor omului în România”, a răspuns el.
Pe ordinea de zi a Senatului a fost şi un proiect asemănător, care se referea, în schimb şi la cuplurile heterosexuale care nu doresc să se căsătorească şi să trăiască într-o formă de uniunea consensuală, cu respectarea drepturilor lor ca şi familie, iniţiat de deputatul independent Oana Bîzgan. Şi acest proiect a fost respins în Senat.
Oana Bîzgan, iniţiatoarea proiectului: „Partenerii dintr-o uniune consensuală trebuie să aibă dreptul la protecţia bunurilor, la accesul la servicii medicale şi reprezentare în caz de pierdere a capacităţii de a decide pentru sănătatea proprie”
„Nu este prima dată când Senatul refuză o astfel de propunere. S-a întâmplat cu toate inițiativele care au vrut să reglementeze uniunea consensuală, indiferent de cine au fost inițiatorii.
Partenerii dintr-o uniune consensuală trebuie să aibă dreptul la protecţia bunurilor, la accesul la servicii medicale şi reprezentare în caz de pierdere a capacităţii de a decide pentru sănătatea proprie, la abitaţie, la succesiune în caz de deces ş.a.m.d. – drepturi civile ce decurg din Constituția României și din legile în vigoare, precum și din statutul de membru al Uniunii Europene şi parte a tratatelor și structurilor internaționale precum Organizaţia Naţiunilor Unite, Consiliul Europei etc”, ne-a spus deputata independentă Oana Bîzgan.
Ea a precizat că votul dat de Senatul României reprezintă o altă oportunitate irosită de România de a avansa, în calitate de stat membru al Uniunii Europene.
„Avem aproximativ 800.000 de persoane trăiesc în uniuni consensuale, potrivit ultimului recensământ național, iar 37% dintre copiii României se nasc din astfel de uniuni. Și pentru acești copii avem obligația de a garanta egalitatea de șanse și de tratament, prin respectarea drepturilor fundamentale. În 2019, în România – stat membru al Uniunii Europene, legiuitorul încă mai condiţionează recunoaşterea unor drepturi civile de instituţia căsătoriei, ceea ce duce la discriminarea bărbaților și femeilor care aleg să aibă o relație de cuplu fără să se căsătorească. Acest aspect încalcă inclusiv Constituția României, care menționează clar la art. 16, alin (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”, a mai spus aceasta.
Ce s-a întâmplat în Senat. Corlăţean (PSD): „Eu, personal, voi vota împotriva celor două iniţiative”
Proiectele de lege privind partaneriatul civil nu au avut susţinerea Guvernului, şi nici a senatorilor Puterii. Senatorul Titus Corlăţean a anunţat că va respinge proiectele, pentru că „pentru multe aspecte, chestiunile de natură patrimonială, bunuri, există instituţiile actelor civile, iar toate funcţionează prin Codul civil”.
Guvernul, prin vocea Marianei Moţ, a afirmat că Executivul nu susţine proiectul de lege, iar cu privire la oportunitate, Parlamentul este cel care va decide.
Daniel Zamfir, de la ALDE, a cerut retrimiterea la comisia juridică a unuia dintre proiecte.
Preşedintele de şedinţă, Claudiu Manda i-a replicat să spună câte zile vrea să fie retrimis la comisie. „Ziceţi cât trebuie, că oricum nu trece!”, a comentat el. Senatorul a cerut termen o săptămână, apoi o zi, iar ambele propuneri au primit vot negativ.
Vlad Alexandrescu (USR): „Este o palmă dată tuturor celor 800.000 de cetățeni care trăiesc într-o formă de concubinaj și sutele de mii de copii născuți în afara căsătoriei”
Vlad Alexandrescu, de la USR, a criticat dur respingerea proiectelor.
„Legea Parteneriatului Civil a picat astăzi la Senat! PSD, 8 senatori PNL, 4 senatori ALDE și 3 UDMR au ignorat fără niciun fel de rușine decizia CEDO care obligă statele să ofere fără discriminare recunoaștere și protecție legală tuturor cuplurilor. Au ignorat decizia CCR nr. 534/2018 care ne spune că uniunile consensuale trebuie să primească recunoaștere și protecție legală în baza dreptului fundamental la viață privată și viață de familie. Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene și Curtea Constituțională a României au fost aruncate la gunoi prin votul de astăzi al majorității senatorilor”, a spus el.
Potrivit senatorului USR, votul de luni este „o palmă dată tuturor celor 800.000 de cetățeni care trăiesc într-o formă de concubinaj și sutele de mii de copii născuți în afara căsătoriei”.
„O lege care le-ar fi oferit protecție juridică și o mână de ajutor acestor familii a fost respinsă astăzi de 73 de senatori, care nu vor să le recunoască drept familii. Titus Corlățean, senator PSD, a mințit cu nerușinare că avem deja legi destule care să rezolve aceste situații și că CEDO nu a dat nicio decizie în acest sens”, a mai spus el.