”A fost o întâlnire în parametrii pe care îi cunoaşteţi, o întâlnire firească, de informare între membrii comisiei speciale care reglementează legislaţia pe temele justiţiei cu oficialităţi ale Comisiei Europene. Fiecare grup şi-a spus punctul de vedere, a fost o informare făcută de preşedintele acestei comisii, iar grupul nostru şi-a spus opinia despre legile justiţiei, despre nevoia de colaborare cu sistemul judiciar, despre obsesia aceasta pentru justiţie pe care PSD-ul o are încă de la începutul anului trecut, de când a preluat guvernarea”, a spus Gorghiu, la Parlament.

Gorghiu: Timmermans ne-a încurajat să facem legi care să nu timoreze sistemul judiciar

Gorghiu a precizat că prim-vicepreședintele Comisiei i-a încurajat să facă legi care să nu timoreze sistemul judiciar.

”Nu-mi aduc aminte exact termenul pe care l-a folosit  – dar am reţinut cu siguranţă o expresie că pare a fi un război între Parlament şi sistemul judiciar şi că nu este deloc  recomandat să reglăm toate această problemă pe care Parlamentul sau o parte a Parlamentului că noi ne permitem să circmstanţiem şi să aruncăm această poveste în curtea PSD-ALDE. Nu e cazul să ducă PSD-ALDE acest război prin presă cu sistemul judiciar”, a spus senatoarea PNL.

Alina Gorghiu a mai spus că o altă remarcă pe care o consideră relevantă este cea legată de cum ne privesc europenii în acest moment.

”Vicepreşedintele CE a spus că după multă vreme ochii statelor europene sunt aţintiţi spre situaţia din România, însă bineînţeles că recomandările sunt să cooperăm cu sistemul judiciar, să cooperăm şi să comunicăm cât mai constant şi des cu CE, există o mare deschidere din partea Comisiei de  ajutor . Sfatul este acela de a nu evita Comisia de la Veneţia. (…)  În privinţa MCV evident că există o monitorizare strictă din partea Comisiei – toată lumea menţionat şi a subliniat  progresele pe care România le-a  făcut în ultimii ani pe tema justiţiei, însă ne-a recomandat să nu ne înnecăm ca ţiganul la mal – vorba românului”, a mai spus ea.

Barna: Timmermans ne-a spus că presiunea asupra justiţiei nu se face doar prin modificarea legislativă, ci prin presiunea constantă a mass-media

Mesajele transmise de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, sunt că nu există o perspectivă imediată de ridicare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare, iar percepţia dinspre Europa este că în România e o presiune asupra justiţiei prin iniţiativele Parlamentului şi prin mass-media, a declarat și preşedintele USR, Dan Barna, după întâlnirea cu Frans Timmermans.

„Mesajele sunt foarte clare şi în linie cu ceea ce USR spune de câteva săptămâni. MCV nu are un deadline şi acesta este un lucru important. Dl Timmermans a exprimat foarte plastic ideea că e un deziderat, un lucru pe care ne-am propus să îl încercăm, acela de a ridica MCV la sfârşitul lui 2019, dar nu este un deadline pentru nimeni. El a transmis un mesaj foarte politic şi politicos, încercând să spună că e nevoie de mai multă cooperare, de mai mult dialog între Guvernul României şi instituţiile europene, spunând foarte plastic că, respectiv, Comisia de la Veneţia, GRECO sau Comisia Europeană nu trebuie privite ca inchiziţie, cum încearcă dl Iordache şi PSD să transmită mesajul, ci sunt de fapt instituţii cu specialişti care chiar îşi doresc să ajute statele. Din această perspectivă, recomandarea era evident una transparentă, de a consulta aceste instituţii”, a afirmat Dan Barna, după întâlnirea membrilor Comisiei speciale pe legile justiţiei cu Frans Timmermans.

Barna a menţionat că prim-vicepreşedintele CE a spus că este preocupat de presiunea asupra justiţiei.

„A mai spus ceva foarte important dl Timmermans legat de faptul că presiunea asupra justiţiei nu se face doar prin modificarea legislativă, care este o problemă de care este foarte preocupat, ci prin presiunea constantă a mass-media pe justiţie. Dl Timmermans consideră acesta un mijloc de intimidare şi poate ar trebui să ne gândim la ceea ce se întâmplă de două – trei săptămâni în ceea ce priveşte DNA”, a adăugat liderul USR.

Iordache: Vom depune toate eforturile, toți cei care suntem implicați, de la Parlament, Guvern sau alte instituții, astfel încât în acest an să închidem MCV

Președintele comisiei speciale pentru legile justiției, Florin Iordache a declarat, după discuțiile cu Frans Timmermans, că oficialul european le-a transmis să solicite sprijinul Comisiei de la Veneția.

”Fără îndoială am și ținut cont de opiniile Comisiei de la Veneția și acum, și în viitor. S-a spus chiar foarte clar că expertiza Comisiei de la Veneția este necesară. Dacă vă uitați și în observațiile și motivările CCR se precizează dacă este necesar sau unde nu este necesar, dar fără îndoială și până acum, dar și în perioada următoare vom ține cont de observațiile Comisiei de la Veneția”, a spus el.

Potrivit lui Iordache, sunt șanse să se închisă MCV anul viitor.

„Eu cred că a fost o întâlnire bună și prin luările de cuvânt am făcut o serie de precizări. Din punctul nostrul de vedere am precizat următoarele lucruri: deciziile CCR sunt general obligatorii și în ceea ce privește legile Justiției, le vom pune în concordanță cele cele trei legi cu deciziile CCR, iar în ceea ceprivește MCV, vom depune toate eforturile, toți cei care suntem implicați, de la Parlament, Guvern sau alte instituții, astfel încât acele observații care au fost cuprinse în ultimul raport în acest an să poată fi finalizată și să închidem MCV”, a spus Iordache.

Citește și: REPORTAJ/Spectaculoasa viață a unui fost boxer și rugbyst din România, care a gătit pentru regina Elisabeta a Angliei

 
 

Urmărește-ne pe Google News