Curtea Penală Internaţională şi autorităţile ucrainene au îndemnat Mongolia să-l aresteze pe Vladimir Putin, vizat de acest mandat pentru suspiciune de deportare ilegală a unor copii ucraineni în Rusia, relatează Agerpres.

În legătură cu acest subiect, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, săptămâna trecută, că preşedinţia rusă „nu are nicio îngrijorare”.

„Desigur, toate aspectele vizitei au fost pregătite în mod minuţios”, a precizat Peskov.

La fel ca alte state părţi ale Statutului de la Roma care a fondat CPI, Mongolia „are obligaţia de a coopera” cu aceasta, declarase un purtător al acestei jurisdicţii, Fadi el-Abdallah.

În condițiile în care o ţară membră nu îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de CPI, aceasta din urmă poate sesiza Adunarea statelor părţi, care se reuneşte o dată pe an. O eventuală sancțiune însă se limitează strict la un avertisment verbal.

În trecut, alte persoane ce făceau obiectul unui mandat de arestare al CPI, printre care fostul dictator sudanez Omar al-Beshir, s-au deplasat în ţări semnatare ale Statutului de la Roma fără să-şi facă griji.

La rândul său, Mongolia a semnat Statutul de la Roma în anul 2000, înainte de a-l ratifica în 2002. 

FOTO: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News