Președintele rus a declarat că s-a ajuns la un acord corespunzător cu Alexandr Lukașenko. Potrivit lui Putin, Rusia, prin plasarea armelor sale pe teritoriul statului vecin, „nu își va încălca” obligațiile privind neproliferarea armelor nucleare, întrucât armata rusă nu intenționează să transfere aceste arme în folosirea directă a Belarusului. Cu toate acestea, Federația Rusă intenționează să își plaseze armele pe teritoriul țării și să antreneze armata belarusă să le folosească.
În același timp, Putin a adăugat că Rusia a ajutat deja Belarus să transforme 10 avioane militare pentru a folosi arme nucleare tactice și a predat Minskului sistemele de rachete Iskander, care pot transporta și asemenea încărcături. În plus, președintele a spus că, de pe 3 aprilie, Rusia va începe „pregătirea echipajelor [belaruse]”, iar până la 1 iulie, Federația Rusă intenționează să finalizeze construcția unei „facilități speciale de depozitare pentru arme nucleare tactice” pe teritoriul Belarusului.
Potrivit lui Putin, motivul pentru astfel de acțiuni este declarația Ministerului britanic al Apărării că urmează să aprovizioneze Ucraina cu obuze cu uraniu sărăcit.
Pe 21 martie, Ministerul Apărării din Regatul Unit a anunțat că, împreună cu tancurile de luptă Challenger-2, va trimite în Ucraina obuze perforatoare care conțin uraniu sărăcit. Astfel de proiectile „sunt foarte eficiente împotriva tancurilor moderne și vehiculelor blindate”, au explicat britanicii.
În aceeași zi, Vladimir Putin, în timpul discuțiilor cu Xi Jinping de la Kremlin, a comentat această declarație, spunând: „Occidentul colectiv începe deja să folosească arme cu componentă nucleară”. El a adăugat că Rusia va fi forțată să „răspundă în consecință”.
La rândul său, Ministerul britanic al Apărării a acuzat Rusia de „dezinformare deliberată”, subliniind că armata britanică folosește uraniu sărăcit în obuzele sale perforatoare de blindaje de zeci de ani.
Pentagonul a reacționat la declarația președintelui rus Vladimir Putin despre planurile de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus, scrie Kommersant. SUA nu văd încă niciun motiv pentru a schimba pregătirea forțelor sale nucleare. Potrivit administrației americane, Moscova nu se pregătește pentru utilizarea armelor nucleare.
„Am văzut rapoarte despre anunțul Rusiei și vom continua să monitorizăm situația”, a spus Pentagonul într-o declarație (citată de Reuters). „Nu am văzut niciun motiv să schimbăm pregătirea forțelor noastre nucleare și nici semne că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare”, a adăugat agenția. Serviciul de presă al Departamentului de Apărare al SUA a remarcat faptul că Washingtonul rămâne angajat în apărarea colectivă a alianței NATO.