Mai toţi comandanţii armatei ruse consideră că rachetele nucleare pe care le au la dispoziţie sunt principalul mijloc pentru a opri un atac. Această viziune se regăseşte şi în manualele forţelor terestre ruse şi chiar pe site-ul Ministerului Apărării, unde scrie explicit că artileria rusă are printre obiective “înfrângerea inamicului prin folosirea armelor nucleare”.
Pe de altă parte, în ultimii ani, Vladimir Putin a anunţat o “nouă viziune” asupra forţelor militare ale Rusiei. Aceasta urmăreşte perfecţionarea armelor nucleare, astfel încât să fie mai eficiente pe câmpurile de luptă. De exemplu, în ultimele decenii, savanţii ruşi au început să lucreze la minibombe şi la microbombe atomice, care ar permite “lovituri chirurgicale” şi care ar putea fi folosite în mod curent chiar şi în conflicte regionale – zona Ucraina şi Transnistria, de pildă.
Menţionăm că nici la capitolul armelor convenţionale Moscova nu suferă. Forţele terestre ale Rusiei deţin 2.750 de tancuri şi 20.000 de blindate uşoare; forţele navale se bazează pe 33 de vase mari, 82 de vase de patrulare şi 64 de submarine, iar forţele aeriene au 1.571 de avioane de luptă şi 392 de elicoptere. În total, Rusia are 845.000 de militari activi şi 2.000.000 de militari în rezervă.