Fukuyama a vorbit despre acest subiect în cadrul celei de-a 20-a întâlniri anuale YES, organizată de Fundația Victor Pinchuk, în Kiev, unde a discutat despre viitorul războiului ruso-ucrainean și impactul alegerilor americane asupra acestuia.

Ce e tactica «salamului»

„Oamenii nu erau conștienți de amenințare. Putin a folosit ceea ce numim tactica salamului, care este de a tăia bucată cu bucată. Mai întâi a fost Georgia în 2008, apoi Crimeea în 2014, apoi Donbas”, a spus Fukuyama, explicând incapacitatea lumii democratice de a opri autoritarismul rus. El a subliniat că fiecare pas nu părea un atac uriaș, cum a fost cel al japonezilor de la Pearl Harbor.

Fukuyama a discutat despre modul în care cursul evenimentelor din regiune va fi afectat de alegerile americane. „Există două idei care sunt destul de populare în democrațiile occidentale. Prima este «Rusia nu ar trebui să piardă acest război, pentru că este o mare putere», iar a doua este «Ca urmare a acestui război, nimic nu ar trebui să se întâmple Rusiei și integrității sale».”, a spus filosoful american. El a explicat că aceste idei sunt încă intacte printre unii politicieni și experți americani.

Filosoful a menționat că există diverși oameni care sunt reflexiv anti-occidentali și antiamericani, oferindu-l ca exemplu pe Jeff Sachs: „Un bun exemplu în acest sens este Jeff Sachs, un economist care de la bun început a dat vina pe NATO pentru începutul războiului, a spus că Putin a acționat doar defensiv.” El a adăugat că există miliardari din domeniul tehnologiei de dreapta care cred că Ucraina nu va putea învinge Rusia și că resursele cheltuite sunt inutile.

Filosoful și autorul american Francis Fukuyama, la Kiev, pe 12 octombrie 2024. Foto: Profimedia Images

Trump iubește Rusia mai mult decât iubește Ucraina

Filosoful a subliniat că ucrainenii sunt îngrijorați de o posibilă victorie a lui Trump, dar că nu vor să-l îndepărteze. „Este foarte important să înțelegem că Trump va fi un președinte american foarte rău pentru Ucraina”, a spus Fukuyama. El a explicat că Trump iubește Rusia mai mult decât iubește Ucraina și nu se va supăra dacă Ucraina pierde războiul.

Discutând despre ce poate motiva SUA să se gândească la victoria Ucrainei, Fukuyama a spus că depinde de cum este definită victoria. „Singura modalitate de a o obține este ca armata ucraineană să poată ocupa Moscova și să-l detroneze pe Putin. Nu vom avea o pace lungă și stabilă atâta timp cât el va fi prin preajmă”, a explicat americanul.

Fukuyama a mai afirmat că apartenența la NATO este un obiectiv mai fezabil decât expulzarea fiecărui soldat rus din teritoriul ucrainean stabilit după 1991: „Acesta, în opinia mea, este un obiectiv rezonabil. Și cred că la asta trebuie să lucrăm.”

Cine e Francis Fukuyama

Francis Fukuyama are 71 de ani și este un filosof politic, istoric, sociolog și autor american. El s-a născut în Chicago dintr-un tată japonez la a doua generație în America și o mamă născută în Japonia.

Fukuyama este autorul cărții „Sfârșitul istoriei și ultimul om”, în care a susținut că progresul istoriei umane ca luptă între ideologii a fost în mare măsură încheiat, odată cu răspândirea în lume a democrației liberale, după sfârșitul Războiul Rece și căderea Zidului Berlinului, în 1989.

Cartea susține de asemenea că răspândirea la nivel mondial a democrațiilor liberale și a capitalismului de piață liberă din Occident și a stilului occidental de viață poate semnala punctul final al evoluției socioculturale și a luptei politice a umanității și astfel democrația liberală să devină forma finală de guvernare umană.

Urmărește-ne pe Google News