„Cu începere de la 8 iulie 2019, companiile aeriene ruseşti au temporar interdicţia de a efectua zboruri de pe teritoriul Federaţiei Ruse spre teritoriul Georgiei”, potrivit unui document publicat pe site-ul Kremlinului.
Vineri, la Tbilisi, cel puţin 15.000 de persoane au răspuns la apelul opoziţiei şi s-au adunat în faţa parlamentului Georgiei. Unii participanţi au venit purtând bandaj pe un ochi în sprijinul manifestanţilor răniţi în ciocnirile cu poliţia. Majoritatea protestatarilor au cerut să se pună capăt influenţei oligarhului Bidzina Ivanişvili, fondatorul partidului la putere Visul Georgian şi frecvent prezentat ca omul forte al ţării.
Adresându-se mulţimii, Grigol Vaşadze, liderul principalului partid de opoziţie, Mişcarea Naţională Unită, înfiinţat de fostul preşedinte aflat în exil Mihail Saakaşvili, a lansat un apel la alegeri anticipate, reformă electorală şi demisia ministrului de interne.
Tulburările au izbucnit joi, când aproape 10.000 de manifestanţi s-au adunat în faţa parlamentului pentru a protesta împotriva intervenţiei, de la tribuna preşedintelui, a unui deputat al Partidului Comunist din Rusia, Serghei Gavrilov.
O ostilitate mai veche
Prezenţa sa în parlament, în cadrul unei reuniuni internaţionale a ortodoxiei, a şocat, într-o ţară în care mulţi consideră Rusia drept putere care a ocupat o parte din teritoriu. Această ţară mică din Caucazul de Sud, aliată a SUA, s-a confruntat cu Moscova într-un scurt conflict de cinci zile în august 2008.
Georgia a întrerupt legăturile diplomatice cu Rusia după ce Moscova a recunoscut în acelaşi august fierbinte din 2008 independenţa celor două regiuni separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia, unde Rusia dispune în prezent de baze militare.
Protestele au fost marcate de ciocniri care au făcut 240 de răniţi, dintre care 160 de manifestanţi şi 80 de poliţişti, şi au condus la 305 arestări, potrivit autorităţilor. Ele au fost fost condamnate de Kremlin drept o „provocare rusofobă”.