„Pentru a cumpăra gaze naturale rusești, trebuie să deschidă conturi în ruble în băncile rusești. Din aceste conturi se vor face plăți pentru gazele livrate începând de mâine”, a spus Putin.

El a precizat că „dacă nu se fac astfel de plăți”, va însemna „o neîndeplinire a obligațiilor din partea cumpărătorilor, cu toate consecințele care decurg de aici”.

Nimeni nu ne dă nimic gratis și nici nu vom face caritate. Contractele existente vor fi reziliate.

Vladimir Putin, către țările care vor refuza să plătească gazul în ruble:

Liderul de la Kremlin a anunțat din 23 martie că Rusia nu va mai accepta plata în dolari sau euro pentru livrările de gaze în Uniunea Europeană, dar decizia nu a fost pusă în vigoare imediat, iar state precum Germania și Italia au continuat plata în dolari sau euro, cu acceptul Moscovei.

Intrarea în vigoare a ordinului obligă aceste state ca la următoarele termene de plată să treacă la ruble, lucru respins de capitalele europene.

Imediat după anunțul lui Vladimir Putin, Germania și Franța au anunțat din nou că resping cererile Rusiei ca țările europene să plătească gazul în ruble, pentru că este o încălcare inacceptabilă a contractelor, adăugând că manevra a echivalat cu „șantaj”.

În declarația de presă făcută joi, liderul rus a explicat că decizia este un răspuns la sancțiunile occidentale, despre care a afirmat că au fost pregătite înainte de invadarea Ucrainei. El a acuzat un război economic împotriva Rusiei, început cu ani în urmă.

Vladimir Putin a adăugat că Occidentul a încercat din greu să găsească motiv pentru noi sancțiuni, iar scopul este subminarea dezvoltării Rusiei.

De asemenea, liderul de la Kremlin a mai acuzat SUA că vrea să obțină profit pe seama unei instabilități globale, iar decizia Europei de a cumpăra gaz natural lichefiat din SUA va duce la pierderi de milioane de locuri de muncă în Europa.

Ce țări depind cel mai mult de gazul rusesc

Rusia furnizează aproximativ o treime din gazul Europei, astfel că energia este cea mai puternică pârghie de care dispune Putin, în timp ce acesta încearcă să riposteze împotriva sancțiunilor occidentale cu privire la invazia sa în Ucraina.

Principalele economii ale UE, cum ar fi Germania și Italia, se bazează pe gazul rusesc pentru nevoi energetice semnificative.

Principalele state care importă gaz rusesc Sursa: IEA, via BBC

După anunțul inițial din 23 martie, surse guvernamentale au precizat pentru Libertatea că România nu are contracte directe cu Gazprom, astfel că nu are ce contracte să modifice astfel încât să achite în ruble contravaloarea gazelor importate din Rusia.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News