Cancelarul Austriei e primul lider occidental care-l vede în persoană pe Putin de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina și a spus că a plecat simțindu-se nu doar pesimist în ceea ce privește perspectivele de pace, dar temându-se că Putin intenționează să intensifice drastic brutalitatea războiului.
Nehammer a declarat că Putin a negat vehement atrocitățile din Ucraina, cancelarului austriac fiindu-i clar că forțele ruse se mobilizează pentru un asalt pe scară largă în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, următoarea fază a unui război aflat în a șaptea săptămână.
„Violența bătăliei anunțate acolo nu poate fi subestimată!”, a spus Nehammer într-o conferință de presă, după întâlnirea de 75 de minute.
Kremlinul, minimizând semnificația reuniunii într-o declarație scurtă a spus doar că „nu a durat mult, după standardele diplomatice recente.”
Putin, în ciuda gafelor militare ale Rusiei în război și a tuturor eforturilor occidentale de a-l ostraciza, încă pare să controleze criza. El a reprimat sever orice disidență și a beneficiat de sprijin intern pe scară largă, venituri continue din vânzările de petrol și gaze către Europa, sprijinul implicit al Chinei și refuzul unei mari părți a lumii de a se alătura sancțiunilor împotriva Rusiei.
Mulți comentatori din Occident l-au criticat pe cancelarul austriac – țara sa este membră a Uniunii Europene, dar nu a NATO – pentru că a vizitat Moscova, aparent jucând în narațiunea lui Putin care spune că eforturile conduse de americani de a izola Rusia nu vor avea succes.
Nehammer le-a spus reporterilor că a încercat să-l confrunte pe Putin cu ororile războiului și ale crimelor de război de care trupele ruse sunt acuzate că le-au comis în suburbia Bucha din Kiev și în alte părți. El a spus că i-a spus, de asemenea, liderului de la Kremlin despre tancurile rusești distruse pe care le-a văzut într-o vizită recentă în Ucraina, pentru a clarifica pierderile enorme de vieți omenești pe care le suferă Rusia.
Nehammer a spus că Putin a respins acuzațiile de crime de război ca fiind organizate de Kremlin.
La sfârșit, Putin i-a spus: „Ar fi mai bine dacă (războiul n.red.) s-ar termina curând”, a declarat Nehammer, dar sensul acelor cuvinte era neclar, deoarece puteau fie să semnaleze că Putin e pregătit pentru alte discuții de pace, sau că ar putea pregăti un atac rapid și brutal în Donbas, unde separatiștii susținuți de ruși luptă cu armata Ucrainei din 2014.
„Nu ne putem face iluzii: președintele Putin a adoptat în totalitate logica războiului și acționează în consecință”, a spus Nehammer. „De aceea cred că este atât de important să-l confruntăm permanent cu faptele războiului.”
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia