Anunțul Germaniei că va trimite oferi tancuri Leopard 2 în sprijinul Ucrainei, după săptămâni de presiuni din partea aliaților occidentali, a provocat o reacție furibundă din partea Ministerului rus de Externe și a ambasadei sale din Berlin, precum și din partea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, dar liderul rus a evitat să abordeze subiectul.
Putin, un fluent vorbitor de limbă germană care a activat în fosta Germanie de Est ca ofițer KGB, a petrecut mai mult de o oră răspunzând la întrebările studenților pe mai multe teme, de la câini pierduți la tehnologia cuantică, deși subiectul războiului din Ucraina a tot apărut, în cadrul discuțiilor, în mod indirect.
Un student pe nume Vladislav, din regiunea Luhansk din estul Ucrainei, ocupată de trupele ruse, i-a spus lui Putin că a participat anul trecut la „operațiunea militară specială” a Moscovei în țara vecină și că visul său este să lucreze pentru serviciul de securitate FSB (moștenitorul KGB), pe care Putin l-a condus cândva.
Putin, în vârstă de 70 de ani, i-a mulțumit pentru serviciile sale și a spus că va lua cu siguranță în considerare ambițiile sale cu privire la o carieră în cadrul FSB.
„Oamenii ca tine înțeleg cel mai bine importanța acțiunii de a proteja oamenii (…) și Rusia însăși”, a spus președintele rus. „Mulțumesc lui Dumnezeu că sunteți în viață și bine, oameni ca dumneavoastră vor fi necesari atât în serviciile speciale, cât și în FSB”, a adăugat liderul de la Kremlin.
„Parte din cultura mondială”
Un alt student a spus că a avut grijă de frații săi în vârstă de 9, 10 și 16 ani când mama lor a plecat anul trecut pentru a lucra ca asistentă pe front. Putin a spus că o salută cu o „plecăciune profundă”.
O tânără pe nume Daria i-a spus lui Putin că visează să lucreze în administrația prezidențială, iar el a răspuns că „cu siguranță îi va pune un cuvânt bun la departamentul de personal”.
În cadrul întâlnirii, Putin s-a luat, din nou, la harță cu țările occidentale, sugerând că unele dintre ele folosesc războiul din Ucraina ca scuză pentru a „anula” cultura rusă – o afirmație deseori repetată de Moscova, dar neîntemeiată – și a precizat că rușii vor continua să se bucure de Beethoven și Bach.
„Facem parte din cultura mondială”, a spus liderul rus.
În afirmațiile sale, Putin a făcut doar o aluzie indirectă la tensiunile internaționale actuale, comentând că Germania „strict vorbind” a rămas sub ocupație militară americană – referindu-se astfel la trupele aliate staționate în această țară membră a NATO.
„O mare parte din ceea ce se întâmplă (acum) are rădăcini adânci… Suveranitatea va fi redată Europei, dar se pare că acest lucru va dura”, a adăugat președintele rus.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina