Președintele Rusiei Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia are „o mulțime de arme pentru a răspunde” la ceea ce el a numit amenințările Occidentului.
Putin a avertizat că va folosi „toate mijloacele pe care le avem la dispoziție” și că cei care încearcă să folosească șantajul nuclear împotriva Rusiei vor constata că situația se poate întoarce împotriva lor.
„Nu este o cacealma”, a spus el, explicit.
Nu este pentru prima dată când liderul de la Kremlin a amenințat Occidentul cu folosirea „tuturor mijloacelor aflate la dispoziție”, o referire transparentă, spun analiștii, la armele nucleare.
La începutul războiului, Putin a ordonat plasarea în alertă a forțelor nucleare.
În condițiile în care patru regiuni ucrainene au anunțat organizarea de referendumuri pentru a se alătura Federației Ruse, comentatorii au speculat că și acestea ar putea intra în curând sub umbrela nucleară a Moscovei.
Amenințarea cu folosirea armelor nucleare a venit într-un discurs în care Putin a decretat totodată mobilizarea parțială în Rusia.
„Pentru a ne proteja patria și integritatea, consider că este necesar să anunț mobilizarea parțială”, a spus liderul de la Kremlin, potrivit site-ului Meduza.
Spre deosebire de mobilizarea generală, care înseamnă mobilizarea tuturor bărbaților, cea parțială înseamnă că vor fi chemați doar cei aflați în rezervă.
Ce spune doctrina militară nucleară a Rusiei
Doctrina militară nucleară a Rusiei, publicată în 2020, spune clar că Kremlinul „își rezervă dreptul de a utiliza arme nucleare”, inclusiv „pentru prevenirea unei escaladări a acțiunilor militare și încetarea acestora în condiții acceptabile pentru Federația Rusă și/sau aliații săi”.
La momentul respectiv, țările occidentale au observat că Moscova arată prin noua doctrină că este mai dispusă să își folosească armele nucleare. Până în 2020, politica declarată a Moscovei era de a utiliza arme nucleare atunci când „însăși existența statului este amenințată”.
Potrivit unui raport al Buletinului Oamenilor de Știință în domeniul Atomic, Rusia are în jur de 4.477 de focoase nucleare, care pot fi folosite de lansatoarele strategice cu rază lungă de acțiune sau de forțele nucleare tactice cu rază scurtă de acțiune.
Din acest total, în jur de 1.588 de focoase strategice sunt desfășurate: aproximativ 812 montate pe rachete balistice terestre, în jur de 576 pe rachete balistice de pe submarine și posibil 200 aflate în bazele bombardierelor grele.