Acum șapte ani, președintele Rusiei Vladimir Putin a urmărit alături de regizorul american Oliver Stone pasaje din celebrul film „Dr. Strangelove sau Cum am învățat să nu-mi fac griji și să iubesc bomba”, o comedie neagră despre pericolul unui conflict nuclear în timpul Războiului Rece.
Vizionarea era parte a unui amplu interviu difuzat în 2017, în care liderul de la Kremlin a avut oportunitatea de a-și lustrui imaginea și de a se prezenta drept un om rațional și accesibil, pe nedrept demonizat de presa occidentală, așa cum observa chiar celebrul regizor american.
Scena vizionării filmului (care începe în clipul de mai jos la momentul 04.20) este cel puțin bizară, cu Stone căutând din ochi aprobarea lui Putin și liderul de la Kremlin zâmbind politicos și aparent un pic neconfortabil.
Filmul urmărit de cei doi este unul cult, o satiră antirăzboi, care imaginează situația distopică în care un general american nebun și dornic de război lansează un atac nuclear preventiv împotriva Rusiei, în vreme ce președintele încearcă cumva să prevină o distrugere reciprocă, la scară planetară.
Nu doar filmul oferă lecții, ci, așa cum arată documentarul lui Stone, și Putin o face.
„Sunt anumite lucruri în acest film care ne pun pe gânduri. În ciuda faptului că ce vedem pe ecran e doar ficțiune, filmul a prezis niște lucruri, chiar din punct de vedere tehnic, lucruri care ne fac să ne gândim la faptul că amenințările reale există”, spune el după vizionare.
Puține lucruri s-au schimbat de la Războiul Rece și până în prezent, spune liderul de la Kremlin. „Singura diferență este că armele moderne sunt mai sofisticate, mai complexe”, observă el.
„Inabilitatea de a controla astfel de arme este reală și azi. Acest lucru a devenit mai dificil și mai periculos”, spune el, primind aprobarea lui Oliver Stone.
Forțele nucleare rusești, în alertă
Ultimele zile au sugerat că Vladimir Putin a avut dreptate, dar că, în mod ironic, chiar el este cel care ridică spectrul unei amenințări cu războiul nuclear.
La sfârșitul lui februarie, liderul de la Kremlin a plasat forțele nucleare ale Rusiei în alertă sporită, ridicând spectaculos tensiunile deja existente în relația cu Occidentul, în contextul războiului din Ucraina.
Mai mult, decizia a venit în urma unui avertisment pe care Putin l-a lansat la începutul invaziei sale în Ucraina, potrivit căruia orice încercare a altor țări de a se „amesteca” va fi întâmpinată cu consecințe, o expresie interpretată ca însemnând posibile atacuri nucleare.
Potrivit unui raport al Buletinului Oamenilor de Știință în domeniul Atomic, Rusia are în jur de 4.477 de focoase nucleare, care pot fi folosite de lansatoarele strategice cu rază lungă de acțiune sau de forțele nucleare tactice cu rază scurtă de acțiune.
Oliver Stone condamnă atacul Rusiei, dar și Occidentul
Oliver Stone, cunoscut pentru filme precum Platoon și Natural Born Killers, a realizat interviul cu Putin în perioada 2015-2017, după prima invazie a Ucrainei și anexarea Crimeei.
În cele patru ore de discuții, Putin a amenințat Ucraina, a criticat NATO și SUA și și-a demonstrat atât homofobia, cât și misoginismul, în fața unui interlocutor aprobator.
Din cauza abordării lui Stone, mulți comentatori au afirmat că seria documentară nu este cu adevărat jurnalism, iar Stone nu a negat deloc aceste afirmații.
Înainte de debutul invaziei, Stone a asigurat că Rusia nu va ataca. Apoi a explicat în mai multe rânduri că lumea nu înțelege adevărata dimensiune a situației.
(1/5) Amid all the hysteria of Western media, screaming bloody murder at #Putin, omitting key facts when inconvenient, its most important to understand the full spectrum of whats happening. With the help of the Internet, Ive found some helpful and honest analyses. pic.twitter.com/BAfx7YN9uf
— Oliver Stone (@TheOliverStone) February 26, 2022
Pe 4 martie, regizorul a postat pe Facebook un mesaj în care condamnă, destul de nuanțat, invazia Rusiei în Ucraina, în vreme ce vorbește mult despre vina Washingtonului și a Kievului.
„Deși Statele Unite au multe războaie de agresiune pe conștiință, acest lucru nu justifică agresiunea dlui Putin în Ucraina. O greșeală nu o justifică pe cealaltă. Rusia a greșit când a invadat”, a scris Stone.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia