NATO avertizează că submarinul ar putea fi în drum spre Marea Kara și ar putea recurge la testarea dronei Poseidon, denumită de experți și „arma apocalipsei”. Fiecare din 6 torpile nucleare încărcate pe acest submarin are lungimea de 24 de metri și cântărește 100 de tone.

Ele pot fi transportate și lansate de la bord, iar focosul nuclear are o rază de acțiune de până la 10.000 de kilometri. 

K-329 Belgorod a fost predat Marinei Ruse, oficial „în scopuri de cercetare”, în luna iulie.

De atunci, NATO a trimis un avertisment aliaților că submarinul a dispărut, dar a spus că cel mai probabil încă operează în zona arctică. De asemenea, nu este clar dacă Belgorod ar fi avut timp să ajungă de la baza sa de origine din Marea Albă până la Marea Baltică – o distanță de puțin sub 5.000 de kilometri – fără ca absența sa să fie observată.

Vestea despre un potențial test vine pe fondul amenințărilor rusești cu privire la utilizarea armelor nucleare în contextul războiului din Ucraina.

„Nu suntem o ameninţare, dar toţi trebuie să ştie ce avem noi şi ce vom folosi dacă este necesar pentru apărarea suveranităţii noastre”, a spus Putin în timpul Forumului Economic de la Sankt Petersburg. El a subliniat, ulterior, că le va folosi dacă integritatea Rusiei este pusă în pericol.

Tema avea să fie reluată după ce a semnat anexarea regiunilor Herson, Zaporojie, Luhansk și Donețk la Federația Rusă, când a acuzat SUA că au pornit un precedent prin folosirea armelor nucleare în Al Doilea Război Mondial.

În tot acest timp, presa a relatat că SUA intensifică măsurile de supraveghere după amenințările nucleare ale lui Putin, de teamă că primele semne ale unui atac vor veni prea târziu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News