Aderarea Finlandei la NATO a marcat o schimbare majoră în arhitectura de securitate din nordul Europei, adăugând aproximativ 1.300 de kilometri la frontiera Alianței cu Rusia. A fost, de asemenea, o lovitură pentru președintele Putin, care avertizează de mult timp împotriva expansiunii NATO, subliniază CNN.
„Ei (Occidentul) au luat Finlanda și au târât-o în NATO! De ce, am avut noi dispute cu Finlanda? Toate disputele, inclusiv cele de natură teritorială de la mijlocul secolului XX, au fost rezolvate cu mult timp în urmă”, a declarat Putin într-un interviu difuzat duminică.
„Nu erau probleme, dar acum vor fi, pentru că acum vom crea acolo districtul militar Leningrad și vom concentra cu siguranță unități militare acolo”, a adăugat Putin în interviul difuzat de televiziunea de stat rusă Russia 1.
Putin a respins, de asemenea, ca fiind „un nonsens total” remarcile președintelui american Joe Biden, care a afirmat că Rusia va ataca NATO, dacă va câștiga războiul din Ucraina.
Liderul rus a declarat că Rusia „nu are niciun motiv, niciun interes, niciun interes geopolitic, nici economic, nici politic, nici militar, de a se lupta cu țările NATO”, adăugând că Moscova nu are nicio pretenție teritorială în țările NATO.
Finlanda a devenit cel de-al 31-lea membru al NATO când a aderat în aprilie, în urma războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
La câteva luni de la depunerea cererii, guvernul finlandez a declarat că va cheltui aproximativ 143 de milioane de dolari pentru a construi bariere de protecție de-a lungul celor 1.300 de kilometri de frontieră cu Rusia, care în trecut avea puține măsuri de securitate.
Săptămâna aceasta, Finlanda și-a închis din nou complet granița cu Rusia, la câteva ore după redeschiderea a două puncte de trecere, acuzând Moscova că încurajează trecerea migranţilor. Aceste acuzații au fost respinse de Kremlin.