Sentimentele sale au fost în general bine primite de către participanți și, în timp ce Vladimir Putin se îndrepta spre ultima sa conferință de presă de la summitul de ieri, părea bine-dispus, bucurându-se de atenția unei audiențe în mare parte captive.

Un invitat rar în aceste zile! Steve Rosenberg”

Dar a fost readus la realitate de reporterul BBC, Steve Rosenberg, care a avut ocazia să pună o ultimă întrebare a sesiunii.

„Pentru ultima întrebare a zilei, aș dori să dau cuvântul BBC-ului… Un invitat rar în aceste zile! Steve Rosenberg”, a afirmat secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, cu puțin înainte de întrebarea jurnalistului BBC. El făcând aluzie la ceea ce urma să se întâmple atunci când l-a prezentat pe jurnalistul postului de televiziune din Moscova.

Rosenberg s-a ridicat în picioare, a urcat la microfon și i-a spus calm lui Putin că războiul său din Ucraina contravine în totalitate principiilor care stau la baza BRICS – justiția, stabilitatea și securitatea regională și o lume echitabilă.

Jurnalistul a subliniat, de asemenea, că nu doar Ucraina, ci și cetățenii, orașele și teritoriile rusești au fost afectate de război din cauza atacurilor cu drone, a pierderilor grele de-a lungul liniei frontului și a incursiunilor forțelor ucrainene peste graniță.

În tot acest timp, Vladimir Putin mâzgălea furios pe un caiet, în timp ce Rosenberg își prezenta întrebările, înainte de a răspunde dur.

„Este corect ca timp de ani de zile partenerii noștri (occidentali) să ignore apelurile noastre constante de a nu extinde NATO spre est? Să ne mintă în față și să-și încalce toate obligațiile… pentru a intra în Ucraina și a construi baze militare?, s-a răspuns președintele rus.

Picătura care a umplut paharul

Vladimir Putin a continuat să acuze SUA de orchestrarea și finanțarea unei lovituri de stat în Ucraina în 2014 – o temă centrală a narațiunii Kremlinului care se opune relatării Casei Albe conform căreia anexarea Crimeei în 2014 și invazia ulterioară a Ucrainei au fost datorate exclusiv agresiunii ruse.

Pe măsură ce conferința se apropia de final, Rosenberg a pus o a doua întrebare, referindu-se la afirmațiile MI5 din Marea Britanie conform cărora agenții ruși „creează haos” pe străzile din Marea Britanie.

Aceasta a părut să fie picătura care a umplut paharul pentru Putin, care a râs nervos, i-a mulțumit lui Rosenberg pentru întrebare și a respins-o imediat ca fiind „complet aiurea”.

Conflictul din Ucraina a fost abordat în mod repetat pe parcursul summitului de trei zile de la Kazan, la care au participat lideri sau reprezentanți ai 36 de țări, subliniind eșecul eforturilor conduse de SUA de a izola Rusia prin sancțiuni și manevre politice.

De asemenea, summitul a fost marcat de prima vizită în Rusia a Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, după mai bine de doi ani și a stârnit o reacție furibundă din partea Kievului.

Guterres a făcut apel la „o pace justă” în Ucraina, în conformitate cu Carta ONU, dreptul internațional și rezoluțiile Adunării Generale. De asemenea, el a îndemnat la încetarea imediată a luptelor din Gaza, Liban și Sudan.

Foto: Președintele Rusiei, Vladimir Putin, în timpul unei sesiuni foto de grup cu șefii delegațiilor prezente la cel de-al 16-lea summit BRICS de la Kazan.
De la stânga: președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, și președintele Chinei, Xi Jinping.
De la dreapta: președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan și prim-ministrul Indiei, Narendra Modi.
Sursa: Profimedia

„Salutăm declarațiile de acest gen”

La o conferință de presă joi seară, Vladimir Putin a fost întrebat despre promisiunea fostului președinte american Donald Trump de a pune capăt luptelor din Ucraina.

„Ceea ce a spus recent dl. Trump, ceea ce am auzit, (este) că a vorbit despre dorința de a face totul pentru a pune capăt conflictului din Ucraina”, a spus Putin.

„Mi se pare că a spus-o cu sinceritate. Cu siguranță salutăm declarațiile de acest gen, indiferent cine le face”.

De asemenea, Putin a fost întrebat dacă în Rusia se află trupe nord-coreene, lucru pe care nu l-a confirmat sau infirmat.

SUA au declarat miercuri că 3.000 de soldați nord-coreeni au fost desfășurați în Rusia și se antrenează în mai multe locații, deși Ucraina și Coreea de Sud au sugerat că ar putea fi acolo până la 10.000.

„Imaginile sunt un lucru serios, dacă există imagini, atunci ele reflectă ceva”, a spus Putin, când a fost întrebat despre fotografiile din satelit ale trupelor, într-un răspuns criptic.

Putin a menționat totuși că parlamentarii de la Moscova au ratificat, în cursul zilei, un pact cu Coreea de Nord privind asistența militară reciprocă, ca parte a unui „parteneriat strategic” cu Phenianul.

„Nu ne-am îndoit niciodată că liderii nord-coreeni iau în serios acordurile noastre. Ce și cum vom face în cadrul acestuia (al acordului) este treaba noastră”, a spus liderul de la Kremlin.

Urmărește-ne pe Google News