În discursul său, Putin a anunțat suspendarea participării la Tratatul pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice (START), dar fără a ieși din el. „Dacă Statele Unite vor testa arme nucleare, atunci o vom face și noi”, a spus el, respingând însă posibilitatea ca Rusia să recurgă prima la un atac nuclear în orice eventualitate.
De altfel, la începutul discursului, Putin a acuzat Occidentul și NATO că vorbeau public despre furnizarea de arme nucleare Ucrainei înainte de decizia Rusiei de a invada.
Discursul lui Vladimir Putin s-a încheiat
După aproape două ore, Vladimir Putin a încheiat discursul despre „starea națiunii” în aplauzele celor prezenți în Parlament.
„Rusia va răspunde oricăror provocări. Pentru că suntem cu toții o singură țară. Suntem un mare popor unit. Avem încredere în puterea noastră. Adevărul este de partea noastră. Mulțumesc!”, și-a încheiat președintele rus discursul.
Putin: Rusia nu va lovi nuclear prima
După ce a anunțat că Rusia își suspendă participarea la tratatul START, privind controlul armelor strategice, Vladimir Putin a respins posibilitatea ca țara sa să fie prima care va apela la o lovitură nucleară.
Rusia suspendă participarea la tratatul privind armele nucleare
Putin a revenit la afacerile internaționale după o lungă perioadă de discuții despre probleme interne. El se plânge că SUA și NATO nu au permis inspecțiile armelor nucleare și a acuzat că armele nucleare din SUA, Franța și Marea Britanie sunt toate îndreptate spre Rusia.
„Cele mai recente declarații ale liderilor lor confirmă acest lucru”, a spus el.
Putin a subliniat că întoarcerea la Tratatul START, privind reducerea și limitarea armelor strategice ofensive, precum a cerut NATO în februarie, este „un teatru al absurdului”, iar Rusia nu va permite accesul inspectorilor americani la facilitățile rusești.
Liderul rus a subliniat că decizia sa nu reprezintă o ieșire din Tratatul START, ci o suspendare a participării. „Dacă Statele Unite va testa arme nucleare, atunci o vom face și noi”, a avertizat Putin, citat de Kommersant.
Putin promite că alegerile prezidențiale se vor desfășura în acord cu legea
Putin a promis că alegerile prezidențiale din 2024 vor avea loc strict în conformitate cu legea. Acesta va fi primul scrutin organizat de Moscova după modificările constituționale din 2021 care îi vor oferi șansa lui Vladimir Putin pentru a candida pentru un nou mandat, al cincilea, de șapte ani.
Liderului de la Kremlin va putea, astfel, să rămână la putere până în 2036, când va avea 84 de ani.
Critici pentru rușii care investesc în afara Rusiei
Putin continuă să vorbească despre chestiuni economice de politică internă. El i-a criticat pe cei care și-au cheltuit banii în Occident mai degrabă decât în Rusia și care acum și-au pierdut bunurile prin sancțiunile internațională, spunând că i-a avertizat că vor ajunge în această situație.
„În loc să se extindă producția aici, în Rusia, s-au cheltuit fonduri pe moșii, iahturi în străinătate. Dar imaginea Occidentului ca refugiu sigur s-a dovedit a fi un fals, Occidentul a luat chiar și fondurile câștigate legal”, a precizat Vladimir Putin.
„Vreau să fiu auzit de cei care se confruntă cu obiceiurile lupilor din Occident. A alerga cu mâna întinsă, a încerca să-ți recuperezi banii este inutil. Câștigă, investește în Rusia, viitorul este doar aici”, le-a transmis liderul rus.
Mesaj direct către cetățenii din regiunile anexate
Liderul de la Kremlin le-a transmis cetățenilor care trăiesc în Donețk, Luhans, Herson și Zaporojie – regiuni ucrainene anexate ilegal de Rusia – că vor avea ocazia de a-și decide singuri soarta, „în ciuda amenințărilor”.
„Aș dori să exprim o recunoștință specială cetățenilor din regiunile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie. Voi vă veți determina singuri viitorul. V-ați făcut alegerea în ciuda amenințărilor de teroare ale naziștilor. Alături de voi au avut loc acțiuni militare și ați ales să fiți împreună cu Rusia. Să fiți împreună cu patria voastră”, a transmis Vladimir Putin.
Putin anunță vacanță de două săptămâni, după 6 luni pe front
Vladimir Putin a cerut Parlamentului să introducă o reglementare prin care toți cei care iau parte la „operațiunea militară specială”, expresia folosită de Kremlin pentru războiul din Ucraina, să beneficieze de câte două săptămâni de vacanță la fiecare șase luni.
Putin a mai spus că cei „care participă la operațiunea militară” se confruntă cu „o încărcătură uriașă”.
Putin spune că sancțiunile impuse Rusiei s-au întors împotriva statelor care le-au aprobat
Vladimir Putin reia afirmația că „războiul economic” deschis de Occident prin sancțiunile economice împotriva Rusiei a eșuat și s-a întors împotriva guvernelor europene.
„Occidentul a lansat un front economic împotriva noastră, dar nu a realizat nimic și nu va realiza nimic nicăieri, inițiatorii sancțiunilor sunt pedepsiți”, afirmă Putin, citat de Kommersant.
„Au provocat o creștere a prețurilor în propriile țări, închiderea fabricilor, prăbușirea sectorului energetic și le spun cetățenilor că rușii sunt de vină”, continuă liderul de la Kremlin.
El a vorbit despre cifrele reduse ale PIB-ului Rusiei, dar susține că, în loc să se prăbușească economia rusă, aceasta a fost restructurată, iar Rusia încă face afaceri cu multe state ale lumii. Nu a numit niciunul.
Vladimir Putin transmite mulțumiri speciale jurnaliștilor militari
Președintele rus a mulțumit „jurnaliştilor militari” care, spune el, „îşi riscă viaţa pentru a spune adevărul lumii întregi”.
De asemenea, el a mulțumit celor din forțele armate ruse care au luptat în Ucraina și și-a cerut scuze, invocând că sunt prea mulți oameni și unități implicate, pentru a le putea numi pe toate și nu a vrut să riște să omite pe cineva. El mai laudă mamele, soțiile, medicii, asistentele, lucrătorii feroviari, inginerii și muncitorii agricoli pentru rolul lor în sprijinirea efortului de război.
„Familia fiecărui participant la operațiunea specială ar trebui să fie înconjurată de grijă și onoare, solicitările lor ar trebui să primească un răspuns imediat”, a transmis Putin.
Putin a instruit Parlamentul să creeze un fond de stat pentru asistență personală direcționată veteranilor și familiilor celor uciși în timpul operațiunii speciale, iar în acest an structurile sale vor trebui să fie desfășurate în toate regiunile țării. În același timp, crearea fondului de stat nu înlătură responsabilitatea altor departamente, clarifică el.
Putin: „În Occident, abuzurile asupra copiilor și pedofilia au devenit o normalitate”
Președintele rus continuă discursul prin a vorbi despre decăderea morală a Occidentului, o temă des folosită în discursurile sale din ultimii ani. „În Occident, abuzul asupra copiilor și pedofilia sunt norma, preoții aprobă căsătoriile LGBT. Trebuie să ne protejăm copiii de degradare și degenerare”, a spus Putin, citat de Kommersant.
El spune că Occidentul recunoaște căsătoriile de același sex. „Este în regulă. Sunt adulți. Au dreptul să-și trăiască viața. Suntem întotdeauna foarte toleranți cu acest lucru în Rusia”, continuă liderul rus.
Cu toate acestea, spune el, în scripturi căsătoria este între un bărbat și o femeie. El citează, de asemenea, relatări din presă că biserica anglicană ia în considerare termeni neutri de gen pentru Dumnezeu, pentru a invoca „degradarea și degenerarea” Occidentului.
Aceste afirmații au fost primite cu aplauze puternice din partea mulțimii prezente în sală.
Vladimir Putin: „Vor folosi naziști, teroriști, chiar și pe diavol însuși împotriva Rusiei”
Putin spune că Occidentul va folosi pe oricine – teroriști, naziști, „chiar și diavolul însuși” – pentru a lupta împotriva Rusiei, potrivit The Guardian.
Așa cum se întâmplă adesea în discursurile sale, Putin face recurs la istorie și spune că, în anii 1930, Occidentul a deschis ușa Germaniei naziste, iar acum merge și mai departe, notează publicația britanică.
El spune că Occidentul a sprijinit „o lovitură de stat” în Ucraina în 2014 și a mai acuzat că una dintre unitățile armatei ucrainene poartă numele unei unități naziste germane și că „cei de la putere aleg să închidă ochii la asta”.
„Responsabilitatea pentru incitarea și escaladarea conflictului din Ucraina revine țărilor occidentale și regimului de la Kiev, pentru care poporul ucrainean a devenit străin”, a acuzat Vladimir Putin. „Nu suntem în război cu poporul Ucrainei, ei înșiși au devenit ostatici ai regimului de la Kiev și a stăpânilor săi occidentali”.
Putin: Ei au pornit războiul și noi am folosit forța pentru a-l opri
„Nu aveam nicio îndoială”, spune Putin, că în februarie 2022 „totul era pregătit” pentru o acțiune agresivă a Kievului asupra Donbas. „Toate acestea au fost complet împotriva documentelor acceptate de Consiliul de Securitate al ONU”, continuă liderul rus, potrivit The Guardian.
„Aș vrea să repet, ei au început războiul și am folosit forța pentru a-l opri”, a acuzat Putin în discursul din fața Parlamentului rus, susținut după aproape un an de la invazie.
El a spus că obiectivul Occidentului este puterea nelimitată și că Sevastapolul este, evident, următoarea țintă după Donbas.
Putin acuză Occidentul că joacă cu „cărți măsluite” și că a vrut să ofere arme nucleare Ucrainei
Președintele rus a acuzat Occidentul și NATO că vorbeau public despre furnizarea de arme nucleare Ucrainei înainte de decizia Rusiei de a invada. El a acuzat Occidentul că „joacă un joc murdar” cu „cărți măsluite” cu oamenii și cu Ucraina. El a invocat războaiele din Iugoslavia, Irak și Siria pentru a acuzat SUA de „secole de colonialism și dictatură”.
În plus, Vladimir Putin a spus că Occidentul și-a înșelat poporul cu „minciuni totale fără principii” despre ceea ce se întâmplă în Donbas.
Președintele rus a spus că țara a fost deschisă să dialogheze cu Occidentul și a fost deschisă pentru implementarea unui sistem egal de securitate, dar „la schimb am primit răspunsuri necinstite” și acțiuni specifice pentru extinderea NATO și desfășurarea de noi sisteme antirachetă în Europa, iar „întreaga planetă este presărată” cu baze americane.
A început discursul lui Vladimir Putin
Vladimir Putin a sosit în sala în care va susține discursul în fața camerelor reunite ale Parlamentului în aplauzele celor prezenți. Toți parlamentarii s-au ridicat în picioare la intrarea sa.
Primul subiect abordat este cel al „operațiunii militare speciale” declanșate de Vladimir Putin în urmă cu un an. El a catalogat invazia drept imposibil de evitat și a acuzat Occidentul că a pus Rusia în fața acestei decizii dificile. „Când Rusia a încercat să găsească o soluție pașnică, ei se jucau cu viețile omului”, a declarat Vladimir Putin.
Putin și-a început discursul, spunând că „va vorbi într-o perioadă complicată pentru țara noastră, într-o perioadă de schimbări drastice în lumea noastră”. El spune că „evenimentele istorice vor determina viitorul țării, iar fiecare dintre noi este legat de o responsabilitate uriașă”.
Patriarhul Kiril, prezent la discursul lui Vladimir Putin
Patriarhul Kiril, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, și fostul președinte Dmitri Medvedev, actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate, sunt prezenți în sală pentru a asista la discursul lui Vladimir Putin.
Sala s-a umplut cu câteva minute înainte de discursul liderului rus care se bucură de o atenție deosebită din partea televiziunilor ruse care au afișat încă de luni un ceas cu timpul rămas până la discurs.
În mai multe orașe din Rusia, discursul va fi televizat pe ecrane uriașe. Kremlinul a organizat un concert patriotic pe stadionul Luzhniki, iar legislativul urmează să se întrunească în sesiuni extraordinare miercuri, stârnind zvonuri că Putin ar putea face o declarație oficială de război sau ar putea anunța alte schimbări în postura militară a Rusiei împotriva Occidentului, care vor necesita ratificări oficiale.
Membrii presei străine – considerați „agenți străini” – nu au fost invitați anul acesta.
***
Știrea inițială: Ultimul discurs adresat de președintele Putin în fața Parlamentului rus a avut loc în aprilie 2021. Putin a explicat că nu a existat un discurs privind starea națiunii în 2022, întrucât situația se desfășura foarte repede și era dificil „să se prezinte rezultatele la un moment dat, precum și planuri specifice pentru viitorul apropiat.” Cu toate acestea, mesaje cruciale au fost incluse în alte discursuri prezidențiale.
Discursul președintelui către Adunarea Federală este un discurs public anual al șefului statului în fața ambelor camere ale parlamentului, care evaluează situația din țară și determină direcțiile principale ale politicii interne și externe.
Cel mai lung discurs, cu o durată de o oră și 55 de minute, a fost oferit de Putin în 2018. Cele mai scurte discursuri au fost rostite tot de Putin în 2004 și 2005 (48 de minute). În medie, alocuțiile lui Vladimir Putin au durat o oră și 8 minute.
Mesajele adresate de președinte sunt de natură consultativă și nu sunt acte juridice. Totuși, în ultimii ani s-au apropiat de inițiative legislative, deoarece conțin instrucțiuni specifice date de șeful statului către guvern.
În urma discursului președintelui, Duma de Stat și Consiliul Federației aprobă decrete îndreptate spre punerea în aplicare a sarcinilor primite în timpul discursului.
Războiul din Ucraina, în atenția tuturor
Progresul „operațiunii militare speciale” din Ucraina și situația internațională vor fi tratate în discursul de marți, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
„Totul se învârte acum în jurul operaţiunii militare speciale, care într-un fel sau altul ne afectează întreaga viaţă, afectează viaţa pe continent. Şi, de aceea, bineînţeles, ar trebui să ne aşteptăm ca preşedintele să-i acorde o mare atenţie”, a precizat Dmitri Peskov
Discursul preşedintelui rus, care va fi difuzat pe toate posturile publice de televiziune din ţară, va coincide cu data de acum un an când Putin a recunoscut independenţa regiunilor Doneţk şi Luhansk din Ucraina.
Între timp, Vladimir Putin a semnat anexarea celor două regiuni, alături de Herson și Zaporojie, la Federație Rusă, o decizie nerecunoscută la nivel internațional.
Discursul vine la doar o zi după ce președintele american Joe Biden a efectuat, luni, 20 februarie, o vizită-surpriză la Kiev, stârnind nemulțumirea unor bloggeri și jurnaliști ruși care au criticat Kremlinul pentru că a permis deplasarea.
„Rusia vrea să șteargă Ucraina de pe hartă. Războiul lui Putin dă greș. Armata Rusiei a pierdut jumătate din teritoriul pe care l-a ocupat în Ucraina. Tinerii ruși fug din țară pentru că nu mai văd niciun viitor acolo”, a afirmat Biden la Kiev.
În căutarea unei victorii pe câmpul de luptă
Președintelui Vladimir Putin îi place să se înfățișeze ca un nou țar precum Petru cel Mare sau Ivan al III-lea, marele prinț din secolul al XV-lea cunoscut drept „reîntregitorul ținuturilor ruse”. Dar războiul de un an al lui Putin din Ucraina nu a reușit până acum să aducă victorii în regiunile pe care intenționează să le preia, iar în Rusia există teama că el își va conduce națiunea într-o perioadă întunecată de lupte și stagnare, scrie într-o analiză a Washington Post.
Unii membri ai elitei ruse mai spun că liderul rus are acum nevoie disperată de o victorie militară pentru a-și asigura propria supraviețuire. „În Rusia, loialitatea nu există”, a spus un miliardar rus.
Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Putin a început cu orgoliul și dorința de a remodela ordinea mondială. Dar chiar dacă a suferit înfrângeri militare repetate – diminuându-și statura la nivel global și atrăgându-i acuzații de atrocități comise de trupele sale – Putin și-a întărit puterea autoritară acasă, folosind războiul pentru a distruge orice opoziție și pentru a construi o societate închisă, paranoică, ostilă viziunilor liberale și, mai ales, libertății și democrației în stil occidental.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
corcoran • 22.02.2023, 12:10
Încă odată Putin spune doar adevarul. *** ai occidentului nu pot accepta realitatea celor spusev de Putin dar restul lumii o vede și o înțelege, în contrast cu ipocrizia, minciuna și manipulările occidentului. Americanii au dorit de 20 ani razboiul asta, ei au distrus Nord Stream și *** aplauda fericiți. Ati scăpat de comunism ca sa fiți de 100 de ori mai sclavagiti de către UE si americani. Sunteti penibil de prosti
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
cititorroman23 • 21.02.2023, 12:50
***
Acest comentariu a fost moderat pentru: intoleranță privind orientarea sexuală.
cititorroman23 • 21.02.2023, 12:43
@seaman651....la cat esti de spalat pe ficat, ca pe creier clar n-ai ce spala la tine......dar sa iti vorbesc respectuos....Traiesti intr-o lume in care cei bogati te folosesc prin media si cu arme sa le sustii lor cauza.Eu nu o sustin pe a lui Putin, dar, DACA TOATA LUMEA ASTA VORBESTE DESPRE CRESTINISM, MORALITATE, ETICA, AFLA, tu drag spalat pe creier, ca tot ceea ce face occidentul EX-COLONIALIST, ACTUAL NEO-COLONIALIST, este sa te faca sclav cu acte in regula, si, o minte inchisa ca Putin, asa cum e el, IN TARA LUI, macar sta si apara putina libertate care o mai ai cuma pe planeta asta, pana sa ajungi sa culegi lalele pt olandezi, desi oricum o facem in abatoarele lor trimisi cu forta de Iohanis in Covid, si cum copiii nostrii ajung tintele traficului de organe si copii din occident.Cate companii romanesti se bucura de petrolul romanesc din Marea Neagra? Ai auzit ca Romania este prima, SINGURA tara unde americanii vor sa construiasca(EXPERIMENTEZE) un reactor modular? Ce cauta rachete americane in ROMANIA la DEVESELU? Acelasi lucru care il cauta si in alte 70 tari din 195, NU? ADICA, NEOCOLONIALISMUL americano-europeean, care, *** NU STIE, CA 12 MILIOANE DE AFRICANI au fost luati cu forta ca sclavi si dusi in Americii, sau cum 100000 de chinezi au fost pacaliti cu GOANA DUPA AUR ca sa construiasca sinele de tren de azi din SUA? Vrei ca URSULA SATI TAIE O MANA CA REGELE LEOPOLD AL BELGIEI? TINE CU EI, o vei avea taiata in curand.
Acest comentariu a fost moderat pentru: intoleranță pe criterii socio-economice.
seaman651 • 21.02.2023, 16:38
cititorroman23 • 21.02.2023, 12:43
@seaman651....la cat esti de spalat pe ficat, ca pe creier clar n-ai ce spala la tine......dar sa iti vorbesc respectuos....Traiesti intr-o lume in care cei bogati te folosesc prin media si cu arme sa le sustii lor cauza.Eu nu o sustin pe a lui Putin, dar, DACA TOATA LUMEA ASTA VORBESTE DESPRE CRESTINISM, MORALITATE, ETICA, AFLA, tu drag spalat pe creier, ca tot ceea ce face occidentul EX-COLONIALIST, ACTUAL NEO-COLONIALIST, este sa te faca sclav cu acte in regula, si, o minte inchisa ca Putin, asa cum e el, IN TARA LUI, macar sta si apara putina libertate care o mai ai cuma pe planeta asta, pana sa ajungi sa culegi lalele pt olandezi, desi oricum o facem in abatoarele lor trimisi cu forta de Iohanis in Covid, si cum copiii nostrii ajung tintele traficului de organe si copii din occident.Cate companii romanesti se bucura de petrolul romanesc din Marea Neagra? Ai auzit ca Romania este prima, SINGURA tara unde americanii vor sa construiasca(EXPERIMENTEZE) un reactor modular? Ce cauta rachete americane in ROMANIA la DEVESELU? Acelasi lucru care il cauta si in alte 70 tari din 195, NU? ADICA, NEOCOLONIALISMUL americano-europeean, care, *** NU STIE, CA 12 MILIOANE DE AFRICANI au fost luati cu forta ca sclavi si dusi in Americii, sau cum 100000 de chinezi au fost pacaliti cu GOANA DUPA AUR ca sa construiasca sinele de tren de azi din SUA? Vrei ca URSULA SATI TAIE O MANA CA REGELE LEOPOLD AL BELGIEI? TINE CU EI, o vei avea taiata in curand.
Acest comentariu a fost moderat pentru: intoleranță pe criterii socio-economice.
Basti in RuZZia, are Putler nevoie de carne de tun. Oricine ii gaseste scuze criminalului este la fel de criminal.