Corespondentul Ivan Watson de la postul american de televiziune a vorbit anterior cu Maria Kutnyakova în martie anul trecut, după ce aceasta a reușit să fugă din Mariupol, împreună cu familia ei, spre teritoriul controlat de guvernul ucrainean.
Vorbind din nou cu Watson prin telefon duminică, Kutnyakova a afirmat că Putin a vizitat Mariupolul noaptea „pentru că (rușii) nu au vrut să surprindă pe camere imaginile reale ale orașului distrus”.
„Ei nu au vrut să arate că Mariupolul este în continuare o catastrofă – există o mulțime de clădiri distruse. Și că oamenii trăiesc într-o situație proastă”, a spus Kutnyakova, care acum lucrează online, din Vilnius, Lituania, pentru un ONG ucrainean.
„Propaganda rusă a arătat această imagine a celor câtorva clădiri pe care (rușii) le-au construit. Ei vor să lase oamenii să creadă că în Mariupol acum este un loc foarte frumos, minunat. Dar nu este așa”, a adăugat Kutnyakova.
Ea a mai spus că prețurile din Mariupol sunt „nebunești”, că oamenii din oraș nu au medicamente sau încălzire și că problemele cu comunicațiile, electricitatea, apa și gazul persistă.
Kutnyakova a precizat că toate cele 15 rude ale sale și mai mulți prieteni apropiați care locuiau în Mariupol au părăsit orașul. Ea a spus că familia nu a reușit să îl găsească pe unchiul ei, dispărut din primăvara anului trecut, și se tem că acesta ar fi putut muri.
Aproximativ 300 de persoane au murit atunci când forțele ruse au bombardat Teatrul Academic Regional de Dramă din Donețk, situat în Mariupol, care funcționa ca un adăpost pentru locuitori în fața atacurilor rusești cu rachete, potrivit liderilor orașului.
Bombardamentul din 16 martie 2022 a fost unul dintre cele mai îndrăznețe atacuri ale Rusiei asupra civililor, în faza inițială a ofensivei.
Înainte de atac, cuvântul „COPII” fusese pictat pe sol în afara clădirii, cu litere rusești uriașe. Până la 1.300 de persoane se adăposteau înăuntru.
Rusia a negat că forțele sale au lovit teatrul, susținând că un regiment din armata ucraineană l-a aruncat în aer. Moscova a făcut afirmații similare – fără a furniza dovezi – cu privire la bombardarea unei maternități din Mariupol, care a avut loc cu aproximativ o săptămână înainte.
Orașul-port din sud-estul Ucrainei se află sub controlul rușilor din 2022 mai.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina