„Legea marțială a lui Putin este o dovadă a disperării și agoniei. Nici mobilizarea și nici terorismul energetic nu au fost suficiente pentru teroristul din buncăr ca să-și mențină controlul asupra teritoriilor furate, să oprească ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei sau să ne lase fără sprijinul lumii civilizate”, a scris pe contul său de Facebook Anton Gherașcenko, consilierul ministrului afacerilor interne al Ucrainei, cofondator al Institutului Ucrainean al Viitorului.

Expertul arată că legea marțială este o metodă de a-i forța de bărbații din acele teritorii să se înscrie în rândurile armatei ruse. „Cetățenii ucraineni vor fi trimiși în tranșee să moară, așa cum s-a mai întâmplat în cazul locuitorilor din regiunile Donețk și Lugansk. Este un genocid, o teroare. Un nivel maxim de cinism”, consideră Gherașcenko.

Un mare val de deportări din Herson, Zaporojie, Luhansk și Donețk

Vladimir Putin le pregătește tuturor ucrainenilor din regiunile ocupate un mare val de deportări în regiunile depresive ale Federației Ruse, a scris pe Twitter secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională a Ucrainei, Oleksii Danilov.

El argumentează că Moscova are nevoie de deportări pentru a schimba în mod radical componența etnică a populației din acele regiuni. „Sunt crime pentru care Putin trebuie să fie judecat la ONU, crime care au mai fost comise de Rusia în Crimeea dar fără să fi fost pedepsită vreodată”, consideră oficialul ucrainean.

Președintele rus Vladimir Putin, pe 19 octombrie 2022, a declarat legea marțială în patru regiuni ale Ucrainei anexate recent de Moscova, în timp ce oficialii săi împuterniciți din orașul-cheie din sudul Hersonului s-au retras cu trupele ucrainene în avans | Foto: Profimedia

„Ridică-te, țară enormă” împotriva trupelor NATO și „fasciștilor” ucraineni

Politologul ucrainean Petro Cernik consideră că regimul lui Putin încearcă prin introducerea legii marțiale să mobilizeze populația. El amintește de un cântec sovietic din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial „Ridică-te, țară enormă”, care este cântat în fiecare an la Moscova în timpul marcării Zilei Victoriei din 9 mai. Cântecul le cerere tuturor cetățenilor să se ridice în apărarea țării și să distrugă „forța întunecoasă a nazismului”. Același mesaj este repetat acum, arată Cernik într-un interviu pentru presa de la Kiev.

Președintele rus vrea să convingă opinia publică că pericolul „nazismului ucrainean” și al „imperialismului occidental” este foarte mare și foarte aproape de frontierele Rusiei. Dacă populația nu va susține eforturile „defensive” ale Moscovei, statul rus nu va mai exista.

„Putin își intimidează populația, spunând că fără o lege marțială blestemații membri ai NATO, împreună cu fasciștii ucraineni vor ajunge până la Vladivostok”, susține politologul.

Volodimir Zelenski: „Rusia a recunoscut că este în război după ce își pedepsea cetățenii pentru acest cuvânt”

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că introducerea legii marțiale de către Rusia în teritoriile ucrainene ocupate este o adevărată „isterie a chekiștilor”. El s-a referit la colaboratorii serviciilor secrete sovietice care aplicau teroarea față de popor în perioada NKVD-ului, care a fost un predecesor al KGB-ului. 

„Timp de jumătate de an Rusia evita să folosească cuvântul război, își pedepsea cetățenii care-l pronunțau și acum introduce legea marțială în teritoriile ocupate”, potrivit unui mesaj video a lui Zelenski, postat pe canalul său de Telegram.  

Liderul de la Kiev a condamnat din nou agresiunea Rusiei, „care a adus războiul pe pământul nostru, iar acum Putin semnează niște decrete care confirmă că avem de-a face cu un război. O adevărată isterie a tovarășilor chekiști. Isteria va fi tot mai mare pe măsură ce ne vom apropia de înfrângerea Rusiei”.

Anterior consilierul președintelui Ucrainei Mikhailo Podoliak a catalogat decizia lui Vladimir Putin de a impune legea marţială în cele patru regiuni anexate drept o „pseudo-legalizare a jefuirii proprietăţii ucrainenilor”. El a spus că măsura „nu schimbă cu nimic” situația pentru Ucraina, iar la Kiev decretele false ale lui Putin nu au nicio valoare. „Noi continuăm eliberarea teritoriilor noastre”, a adăugat Podoliak.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News