Cuprins:
Agențiile de informații americane spun că președintele rus Vladimir Putin este din ce în ce mai frustrat de felul în care arată războiul din Ucraina și ar putea considera că singura sa opțiune este dublarea violențelor, au mai declarat pentru NBC News actuali și foști oficiali americani.
În timp ce economia rusă suferă din cauza sancțiunilor occidentale, iar forțele sale militare pretins superioare par împotmolite în Ucraina, Putin are ieșiri furioase împotriva subalternilor.
„Vorbim despre cineva a fost în mod clar prins cu garda jos de dimensiunea rezistenței ucrainene”, a declarat senatorul Mark Warner, președintele Comisiei pentru Informații, la MSNBC.
„El s-a izolat. Nu a fost foarte mult la Kremlin. Are din ce în ce mai puține informații, iar acestea provin de la lingăi”, a spus senatorul.
Dar acest lucru nu este un lucru bun. „Îmi fac griji că a fost pus la colț. Mă îngrijorează faptul că nu există o rampă de ieșire evidentă”, a spus Warner, cu referire la faptul că Putin nu poate pentru moment să dea înapoi din campania militară.
Aceste concluzii surprind o situație de moment. În vreme ce a întâmpinat într-adevăr o rezistență puternică în Ucraina, forțele rusești par să avanseze încet spre marile orașe, în special Kiev, de care se apropie o uriașă coloană de blindate, tancuri și alte vehicule militare.
Un comportament diferit față de cel din trecut
Agențiile de informații occidentale îi urmăresc îndeaproape mișcările lui Putin, pentru orice schimbare semnificativă de comportament, au declarat mai mulți actuali și foști oficiali.
Patru oficiali americani au declarat că nu există informații care să spună că acesta este instabil din punct de vedere mintal, dar au afirmat că afișează un comportament diferit față de cel din trecut.
Statele Unite au informații solide potrivit cărora Putin este frustrat și își îndreaptă ieșirile furioase către persoane din cercul său restrâns, din cauza stadiului campaniei militare și a opoziției la nivel mondial față de acțiunile sale, au declarat foști și actuali oficiali.
Acest lucru este neobișnuit, spun aceștia, deoarece Putin, un fost ofițer de informații, își ține de obicei emoțiile sub control. „El nu mai este același dictator cu sânge rece și cu ochii limpezi care era în 2008”, a declarat fostul director al CIA John Brennan.
Un diplomat occidental a declarat și el că Putin pare să fie din ce în ce mai izolat și mai prost informat. „Principala preocupare este informația pe care o primește și cât de izolat este. Izolarea este o preocupare foarte mare”, a declarat diplomatul. „Nu credem că el are o înțelegere realistă a ceea ce se întâmplă”, a mai spus acesta.
Și senatorul Marco Rubio, membru al Comisiei pentru Informații, a declarat pe Twitter că „vechiul Putin era un ucigaș cu sânge rece, dar calculat. Acest nou Putin este și mai periculos”.
https://twitter.com/marcorubio/status/1497968757091807234?ref_src=twsrc%5Etfw
Warner, care, la fel ca Rubio, primește informări speciale de la CIA, a declarat că rămâne îngrijorat de un atac cibernetic masiv asupra Ucrainei, pe care rușii încă nu au vrut sau nu au fost capabili să îl efectueze.
Rubio și-a exprimat, de asemenea, această îngrijorare pe Twitter, într-un limbaj direct. „Pericol”, a scris Rubio pe Twitter.
„Putin nu s-a mai confruntat niciodată cu așa ceva”
„Legitimitatea lui Putin s-a construit pe imaginea de lider puternic care a readus Rusia la statutul de superputere după dezastrele din anii 90. Acum, economia este în dezastru, iar armata este umilită și singurele sale instrumente pentru a restabili echilibrul de putere cu Occidentul sunt ciberneticele și armele nucleare”, a spus Rubio.
Brennan a spus că împărtășește aceste îngrijorări. „El nu s-a mai confruntat niciodată cu așa ceva. Sunt sigur că se războiește cu consilierii, miniștrii și alții – s-ar putea să existe o spirală emoțională aici. Este schilodit pe câmpul de luptă și pe frontul financiar și nu are opțiuni bune”, a spus Brennan.
Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a refuzat să comenteze.
În afară de bombardamentele intense care au vizat orașul Harkov, forțele rusești nu au declanșat până acum genul de campanie concentrată de artilerie și bombardament pe care au folosit-o în acțiunile militare anterioare, a explicat Michael Kofman, analist al think-tank-ului CNA.
Armata rusă este „în primul rând o armată de artilerie și a folosit până acum o fracțiune din forța de foc disponibilă în acest război”, a scris Kofman pe Twitter.
„Din păcate, mă aștept ca ceea ce este mai rău să urmeze, iar acest război ar putea deveni mult mai urât”, a spus el.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia