La o întâlnire cu reprezentanții presei din țările membre BRICS, un jurnalist l-a întrebat pe Vladimir Putin dacă îi este frică de arestare la summitul G20, în baza unui mandat al Curții Penale Internaționale (ICC).

„Înțelegem ce se întâmplă în jurul Rusiei. Și eu înțeleg. Am relații excelente, amicale, cu președintele (Braziliei) Lula. Și ce? Voi veni acolo intenționat, pentru a perturba funcționarea normală a acestui forum? Înțelegem cu toții perfect că, chiar dacă excludem această Curte Penală Internațională, toată discuția va fi doar despre asta. De fapt, vom întrerupe activitatea G20. Pentru ce?”, a răspuns Vladimir Putin.

Președintele rus a adăugat că va găsi pe cineva care „va reprezenta în mod adecvat interesele țării noastre în Brazilia la un nivel înalt”.

În același timp, liderul de la Kremlin consideră că ICC este o organizație care „nu este de natură universală și nu este independentă”, iar respectul pentru aceasta „este la un nivel scăzut”.

Vladimir Putin a precizat că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) poate fi ocolit „cu ușurință”.

„Soluția la o problemă de acest gen este foarte ușor de depășit: este suficient să semnăm un acord interguvernamental și competența Curții Penale Internaționale va fi limitată. În general, un acord interguvernamental poate fi semnat și nimeni nu va fi pus într-o poziție dificilă”, a precizat Vladimir Putin.

Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin în martie 2023. El este suspectat că a deportat ilegal în Rusia copii din teritoriile ucrainene ocupate de armata Moscovei.

Andriy Kostin, procurorul superior al Ucrainei, a cerut autorităților din Brazilia să execute un mandat de arestare dacă liderul de la Kremlin se va prezenta la summitul G20.

Brazilia acceptă jurisdicția Curții Penale Internaționale, după ce a ratificat Statutul de la Roma, care a instituit această instanță.

Urmărește-ne pe Google News