Imagini cu ceremonia de la Moscova:
UPDATE ora 12.26: În discursul său de după depunerea jurământului, Vladimir Putin le-a mulțumit locuitorilor din toate regiunile Rusiei și „pământurile noastre istorice” pentru încredere, afirmând că el consideră că este datoria sa sacră să servească Rusia, notează Kommersant și Interfax.
„Vreau să mă înclin în fața eroilor noștri, a participanților la operațiunea militară specială, a tuturor celor care luptă”, a spus liderul de la Kremlin.
„Vă asigur că în viitor interesele și securitatea Rusiei vor fi mai presus de toate pentru mine. (…) Vom determina soarta Rusiei noi înșine și numai noi înșine”, a mai spus Putin, adăugând că Rusia va trece cu demnitate „printr-o perioadă dificilă, de tranziție și va deveni și mai puternică”.
Președintele rus a mai afirmat că dialogul cu Occidentul este posibil, dar nu de pe o poziție de forță.
„Noi nu refuzăm dialogul cu statele occidentale. Alegerea le aparține: intenționează să continue să încerce să limiteze dezvoltarea Rusiei, să continue politica de agresiune, presiunea continuă asupra țării noastre timp de ani întregi, sau să caute o cale spre cooperare și pace. Repet: o conversație, inclusiv pe teme de securitate și stabilitate strategică, este posibilă. Dar nu de pe o poziție de forță, fără aroganță, îngâmfare și exclusivitate personală, ci doar în condiții de egalitate, respectând interesele celuilalt.”, a precizat liderul de la Moscova.
„Rusia va continua să lucreze pentru a forma o ordine mondială multipolară. Țara noastră își amintește lecțiile istoriei și costul tulburărilor interne”, a continuat el.
Potrivit lui Vladimir Putin, Rusia răspunde acum istoriei sale milenare și strămoșilor săi, „care au cucerit înălțimi aparent inaccesibile”.
„Suntem un singur și mare popor. Împreună vom depăși toate obstacolele și vom da viață tuturor planurilor noastre. Împreună vom învinge!”, a mai declarat Putin.
UPDATE ora 12.13: Cu mâna pe Constituția Rusiei, Vladimir Putin a rostit următorul jurământ: „În exercitarea atribuțiilor de președinte al Federației Ruse, jur să respect și să protejez drepturile și libertățile omului și ale cetățeanului, să respect și să apăr Constituția Federației Ruse, să protejez suveranitatea și independența, securitatea și integritatea statului, să servesc cu credință poporul”.
Președintele Curții Constituționale, Valeri Zorkin, a anunțat apoi că Vladimir Putin și-a preluat oficial funcția, după care a fost intonat imnul național, notează publicația Kommersant.
***
Știre inițială: Depunerea jurământului, programată la ora 12.00, ora României, are loc la o lună și jumătate de la alegerile prezidențiale, în urma cărora Putin a obținut o victorie majoră, potrivit rezultatelor anunțate de Moscova. Scrutinul a fost catalogat ca fiind nedrept şi nedemocratic de guvernele occidentale.
În ciuda apelurilor Kievului de a nu fi reprezentate la Moscova, puterile occidentale au răspuns diferit cu privire la prezența lor la jurământul de învestitură al lui Putin.
Potrivit unui diplomat european, 20 de state membre ale UE vor boicota evenimentul. În schimb șapte țări sunt așteptate să aibă reprezentanți la ceremonie.
„Franţa va fi reprezentată de ambasadorul său în Rusia”, a declarat o sursă diplomatică de la Paris.
De asemenea, este de așteptat ca Ungaria şi Slovacia să participe la eveniment, potrivit altor surse diplomatice.
„Nu suntem în război cu Rusia sau cu poporul rus şi nu avem nicio dorinţă de schimbare de regim la Moscova”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron, luni, în prezența liderului chinez Xi Jinping, aflat în vizită în Franța.
Parisul a condamnat contextul de represiune în care au avut loc alegerile din Rusia, precum și faptul că scrutinul a fost organizat inclusiv în regiunile ucrainene ocupate de forțele Moscovei, mai precizează sursa diplomatică citată de Reuters.
Învestitura lui Vladimir Putin are loc în contextul în care, săptămâna trecut, Emmanuel Macron a afirmat că, dacă Rusia străpunge liniile de front ucrainene, ar fi legitim să se ia în considerare trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, în cazul în care acest lucru ar fi solcitat de Kiev.
În replică, Rusia a anunțat organizarea unui exerciţiu militar pentru folosirea armelor nucleare strategice.
Ceremonia de la Moscova, boicotată de majoritatea țărilor occidentale
Ambasadorul UE în Rusia nu va fi prezent la depunerea jurământului, a anunțat un purtător de cuvânt.
Printre țările din blocul comunitar care au exclus ferm participarea la învestitura lui Vladimir Putin se numără statele baltice.
„Credem că izolarea Rusiei, şi mai ales a liderului său criminal, trebuie să continue”, a spus ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis.
Nici Marea Britanie, Statele Unite sau Canada nu vor fi reprezentate la eveniment.
„Nu, nu vom avea un reprezentant la învestirea sa. Cu siguranţă nu am considerat că acele alegeri au fost libere şi corecte, dar el este preşedintele Rusiei şi va continua în această calitate”, a anunțat Matthew Miller, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.
Un oficial de la Kremlin a precizat că la ceremonia de învestitură au fost invitați şefii tuturor misiunilor diplomatice străine de la Moscova, notează agenția rusă de presă de stat Interfax.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!