Statele Unite vor răspunde „într-o manieră fermă” oricărei invazii ruse a Ucrainei, a afirmat Biden în cadrul convorbirii cu Putin, potrivit unui comunicat transmis de Casa Albă.
La rândul său, preşedintele rus a afirmat că noi sancţiuni împotriva Moscovei ar fi „o eroare colosală”.
Cu toate acestea, Kremlinul a transmis, ulterior, că este „mulțumit” de convorbirea „onestă, concretă și constructivă” pe care Putin a purtat-o cu Biden.
Potrivit unui comunicat difuzat de Kremlin, Joe Biden a subliniat, în timpul discuției cu omologul său, că Washingtonul nu va desfăşura „arme ofensive” în Ucraina. Casa Albă a minimalizat aceste afirmaţii, dând asigurări că aceasta este doar o simplă confirmare a politicii actuale, scrie Agerpres.
Cei doi lideri au menţionat calea diplomatică pentru ieşirea din criză
Ambele părți și-au exprimat disponibilitatea de a continua dialogul pentru a dezamorsa situația de criză și au confirmat faptul că discuțiile vor avea loc mai întâi la Geneva, la 9-10 ianuarie, și apoi în cadrul Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles, la 12 ianuarie. Alte discuții vor avea loc pe 13 ianuarie, în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
Biden și Putin au convenit să monitorizeze personal discuțiile din cadrul acestor forumuri de negociere și, în special, în formatul bilateral, în vederea obținerii unor rezultate concrete cât mai curând posibil.
Președintele Biden a reiterat faptul că progrese substanțiale în cadrul acestor discuții „pot avea loc numai într-un context de reducere a tensiunilor, și nu de escaladare”, se arată în comunicatul Casei Albe.
Criza de la granița Rusiei cu Ucraina
Moscova a alarmat Occidentul prin acumularea a zeci de mii de trupe în apropierea Ucrainei în ultimele două luni, o escaladare a conflictului izbucnit în 2014 cu confiscarea peninsulei Crimeea de la Ucraina și prin sprijinirea separatiștilor care luptă cu trupele de la Kiev în estul Ucrainei.
Rusia neagă că intenționează să atace Ucraina și spune că are dreptul de a-și muta trupele pe propriul teritoriu după cum îi place.
Moscova, îngrijorată de ceea ce spune că este reînarmarea Ucrainei de către Occident, a spus că dorește garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic. Printre solicitări se numără garanții că NATO nu se va extinde mai departe spre Est și că anumite arme ofensive nu vor fi desfășurate în Ucraina sau în alte țări vecine.
Preocupările SUA nu s-au diminuat în ultimele săptămâni, potrivit unui înalt oficial al administrației Biden. „Suntem într-un moment de criză de câteva săptămâni, în contextul mobilizării ruse și va fi nevoie de un nivel ridicat de angajament pentru a aborda acest lucru și pentru a găsi o cale de detensionare”, a spus oficialul, care a refuzat să fie numit.