Cuprins:
Printre cei care au vorbit despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina se numără două surse apropiate administrației prezidențiale, o sursă apropiată de conducerea guvernului rus, doi deputați din Duma de Stat, un senator, trei oficiali de rang înalt din diverse regiuni ale țării și o sursă din Guvernul rus.
Sursa Meduza din cadrul Guvernului a dezvăluit: „Principala emoție este dezamăgirea. Ne așteptam ca războiul să se termine, ca luptele să înceteze. Suntem deja obosiți chiar și de așteptare. Simțim că ne afundăm tot mai mult în fiecare zi. Ne așteptam, de asemenea, la un fel de ridicare a sancțiunilor în schimbul păcii. Acum, ele provoacă din ce în ce mai multă durere”.
Imagini surprinse în timpul unui atac lansat de ruși în regiunea Kursk. Sursă video: X/ WarTranslated
Economia rusă a ajuns într-un „punct de tensiune” până la finalul lui 2024, iar marile companii și-au exprimat nemulțumirea față de rata-cheie a dobânzii Băncii Centrale.
Un consultant rus care colaborează cu administrația Putin și cu marile companii a afirmat că firmele „supraviețuiesc cumva”, precizând și că „situația nu se va îmbunătăți în viitor”.
Lui Vladimir Putin „îi place să lupte”
Potrivit surselor, „speranțele privind pacea rapidă” și relaxarea sancțiunilor au dispărut după ce Ucraina a lansat o ofensivă în regiunea rusă Kursk, în luna august a anului 2024. Totuși, sursa din guvernul rus a precizat că războiul ar fi putut foarte bine să se prelungească până în 2025, chiar dacă armata ucraineană nu s-ar fi angajat în această ofensivă.
„Președintelui îi place să lupte, este interesant pentru el. De ce să se oprească la jumătatea drumului dacă îi poate învinge definitiv?”, a întrebat retoric o sursă apropiată de administrația Putin. În același timp, aceeași sursă a spus că unii „patrioți” din rândul elitei ruse (îndeosebi, oficiali de securitate de rang înalt) sunt nemulțumiți de abordarea lui Vladimir Putin.
În opinia mai multor surse, victoria obținută de Donald Trump în alegerile prezidențiale SUA a reînviat „anumite speranțe” de pace în rândul oficialilor ruși de rang înalt. Însă, în prezent, aceste speranțe „nu sunt atât de mari”.
O sursă apropiată Kremlinului a precizat că Vladimir Putin are „cerințele sale – cele patru regiuni ale Ucrainei”, afirmând și că Donald Trump are alte condiții.
„Nu este clar în ce constă compromisul”, a declarat sursa.
Planuri de dezvoltare a unei „imagini a victoriei”
Totodată, două surse apropiate echipei de politică internă a lui Putin au declarat că, în pofida „oboselii provocate de război”, încheierea conflictului în 2025 ar putea fi „o potențială criză” pentru oficialii din administrația prezidențială.
„Pentru a o spune direct, este clar în jurul a ce se învârte totul. Dacă se încheie războiul, ce se va întâmpla în continuare? Ar trebui să le spui oamenilor ce se va întâmpla mâine, de ce este greu acum, când vor deveni lucrurile mai ușoare și cum. Și nimeni nu știe răspunsurile la aceste întrebări, a explicat una dintre surse.
La începutul lui decembrie, presa rusă a relatat că administrația Vladimir Putin a organizat un seminar pentru viceguvernatorii regionali. În cadrul evenimentului au fost abordate mai multe subiecte, precum alegerile pentru Duma de Stat din 2026 și planuri de dezvoltare a unei „imagini a victoriei”, conform spuselor a doi oficiali regionali.
Potrivit unui oficial regional prezent la eveniment, indiferent cum se va încheie războiul, rușii vor ști doar că au câștigat.
„Realitatea postbelică”
Cele două surse au mai precizat că la seminar au fost prezentate mai multe scenarii pentru „intrarea în realitatea postbelică”.
„De exemplu, s-a vorbit despre faptul că, în 2025, am putea organiza alegeri anticipate, să obținem o victorie și să alegem un «parlament al victoriei» din care să facă parte și militari”, a spus una dintre surse. „Dar acestea au fost doar propuneri”.
Un strateg politic care lucrează pentru administrația Putin, la curent cu această „propunere” specială, a precizat că „nu vede niciun rost în alegerile anticipate”.
„De ce să devansăm alegerile dacă acestea sunt deja atât de aproape? În plus, situația economică este proastă și, cu siguranță, nu va fi mai bună până la toamnă. Dar în 2026, cine știe?”, a spus el.
Kremlinul ia în considerare, de asemenea, aprofundarea relațiilor cu Belarusul condus de Aleksandr Lukașenko. Potrivit unei surse apropiate administrației Putin, acest lucru ar putea însemna orice, de la înființarea de „agenții comune” până la „o reunire a teritoriilor care s-au destrămat în anii 1990”.
Totuși, aceeași sursă a mai spus că dacă aprofundarea legăturilor este sau nu realistă „depinde în întregime de Aleksandr Lukașenko, iar acesta dorește în mod clar să rămână conducătorul cu drepturi depline al Belarusului”.
dumitru.serban • 09.01.2025, 15:34
Economia Rusiei s-a batut cu toate economiile vestice (dincolo de rezultatul militar care si ala e peste asteptari la ce sprijin a avut Ucraina). Se vorbea ca intr-o luna dupa ce s-au retras firmele vestice Rusia va cadea economic. Au reusit sa orienteze ABSOLUT TOATE vanzarile de productie interna catre Cuina si ceilalti aliati BRICS. Sigur ca au inflatie mare, dar asta e inclusiv in statele care se aprovizionau energetic de la rusi (cum suntem noi, a crescut factura la caldura cu 100%). Deci economia Rusiei nu a cazut chiar daca nu mai vand nimic in Vest, chiar daca zeci de miliarde le-au fost confiscate in bancile vestice. Sigur ca le e greu sa aprovizioneze tarile asiatice cu produse pentru ca nu exista conducte, nu exista sosele pentru livrarea marfii pe zone atat de mari, dar BRICS deja lucreaza la proiecte gigantice prin care aceste economii sa fie mai unite. Din pacate, cei care au avut de pierdut pe termen lung sunt chiar europenii. Nu numai ca am pierdut gazul rusesc