„Marea Britanie se află în prezent în categoria statelor neprietenoase, așa că nu, o astfel de telegramă nu a fost trimisă”, a declarat Peskov în cadrul unui briefing de presă, răspunzând unei întrebări din partea reporterilor.

Dar liderul de la Kremlin nu a felicitat-o deocamdată nici pe noua şefă a guvernului de la Roma Giorgia Meloni, care și-a preluat mandatul duminică, 23 octombrie, în condiţiile în care şi Italia este etichetată de Moscova ca ţară „neprietenoasă”, notează agenția spaniolă de presă EFE, preluată de Agerpres.

Anterior, Kremlinul afirmase că nu vede „premise sau motive” pentru o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Moscova şi Londra după venirea la putere a liderului Partidului Conservator britanic, Rishi Sunak. „Pentru moment, nu vedem premise, motive sau speranţe pentru schimbări pozitive în viitorul apropiat”, a declarat marți Peskov.

Rishi Sunak, care a ocupat funcția de ministru al finanțelor în guvernul lui Boris Johnson, a fost anunțat luni ca fiind noul lider al conservatorilor, iar marți a preluat funcția de prim-ministru al Regatului Unit, după ce Liz Truss, care a condus guvernul britanic începând din 6 septembrie, şi-a prezentat oficial demisia regelui Charles al III-lea.

Vladimir Putin nu o felicitase nici pe Liz Truss, care a deţinut funcția de premier timp de o lună şi jumătate.

Pe lista țărilor desemnate, după izbucnirea războiului din Ucraina, drept „neprietenoase” de către Moscova figurează, alături de SUA, toate statele membre ale Uniunii Europene, dar și alte state occidentale, între care Marea Britanie, Elveţia, Muntenegru, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, precum şi Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă.

Foto: colaj EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News