În cei doi ani și jumătate de la începutul invaziei ruse în Ucraina, strategia Statelor Unite nu s-a schimbat: vor să impună Rusiei costuri atât de mari încât președintele rus să decidă că nu are altă opțiune decât să pună capăt confruntării din Ucraina.

În încercarea de a realiza acest lucru, Washingtonul caută „calea de mijloc de aur” între sprijinirea Ucrainei și pedepsirea Federației Ruse, pe de o parte, și reducerea riscurilor de „escaladare” pe de altă parte.

Cu toate acestea, oricât de rațională ar părea această abordare, se bazează pe presupunerea falsă că gândirea lui Putin poate fi schimbată, susține Schroeder.

Faptele arată că este pur și simplu imposibil să-l convingi pe Putin cu privire la problema Ucrainei. Pentru el, împiedicarea Ucrainei să se transforme într-un bastion pe care Occidentul îl poate folosi cumva pentru a amenința Rusia este o necesitate strategică. Putin și-a asumat responsabilitatea personală pentru obținerea acestui rezultat și probabil crede că aproape orice preț merită plătit pentru el. Iar încercarea de a-l forța să se predea este un exercițiu inutil care doar irosește vieți și resurse, crede autorul analizei.

În opinia sa, există o singură opțiune viabilă pentru a pune capăt războiului în condiții acceptabile pentru Occident și Kiev: aceasta este „să așteptăm ca Putin să dispară”.

În acest scenariu, Statele Unite ar susține apărarea Ucrainei și ar menține sancțiunile împotriva Rusiei, minimizând în același timp nivelul ostilităților și cantitatea de resurse cheltuite, până când Putin moare sau pierde în alt mod puterea.

Când președintele rus a dat ordinul de a invada Ucraina, a fost alegerea sa personală, susține sursa citată. Nu a existat nicio amenințare imediată la adresa securității Rusiei care ar necesita o invazie pe scară largă a teritoriului vecinului său. Acum, Vladimir Putin poate opri războiul, realizând că gambitul s-a dovedit a fi mai dificil decât credea. Dar va dori vreodată să o facă?

Politicienii americani sunt în mare parte convinși că „da”. Ei susțin că o presiune suficientă din partea Occidentului îl va face pe Putin să își retragă trupele din Ucraina sau, cel puțin, va accepta un armistițiu. Cu toate acestea, Peter Schroeder consideră că această strategie nu funcționează.

În opinia sa, atacul asupra Ucrainei este un război preventiv nedrept lansat pentru a opri ceea ce Putin a văzut ca o amenințare viitoare la adresa securității Rusiei. Analistul susține că aceasta a fost o mișcare riscantă pentru liderul rus, întrucât anterior acționase într-o manieră calculată și încercase să minimizeze implicarea resurselor rusești. Dar, în problema Ucrainei, Putin pur și simplu nu poate fi convins.

Iar faptul că războiul nu corespunde calculului de risc al lui Putin arată că acesta a luat o decizie strategică de la care nu vrea să dea înapoi. Prin urmare, este puțin probabil că presiunea occidentală l-ar putea obliga să se răzgândească și să pună capăt războiului în condiții acceptabile pentru Kiev și Washington, este convins autorul articolului din revista americană.

Potrivit lui Schroeder, există două modalități de a pune capăt războiului, dacă Putin nu dorește să-și oprească ofensiva împotriva Ucrainei: fie Rusia își va pierde capacitatea de a-și continua campania, fie Putin va pierde puterea. Cu toate acestea, obținerea primului rezultat prin slăbirea capacităților Rusiei este nerealistă, consideră analistul, deoarece Putin este capabil să continue să arunce luptători și resurse în război, iar armata rusă este puțin probabil să se prăbușească.

Prin urmare, există o altă cale: plecarea lui Putin de la Kremlin. „Este foarte posibil ca el să plece voluntar sau să fie forțat să plece. Nu există nicio îndoială că va muri la un moment dat”, prezice Schroeder. Abia atunci, în opinia sa, „poate începe munca reală privind reglementarea finală a războiului din Ucraina”.

Deocamdată, Washingtonul ar trebui să se concentreze pe ajutarea Ucrainei să mențină linia frontului și să continue să împiedice succesul militar al Rusiei, precum și pe conservarea resurselor sale. „Aceasta este o opțiune nesatisfăcătoare și neplăcută din punct de vedere politic, dar este singura”, rezumă analistul american.

Urmărește-ne pe Google News