„Astăzi încearcă să anuleze o țară veche de o mie de ani. Vorbesc despre discriminarea progresivă a tot ceea ce are legătură cu Rusia”, a precizat Putin într-o intervenție televizată, făcând referire la muzica și literatura rusă.
Președintele rus a menționat-o apoi pe scriitoarea britanică J.K. Rowling ca fiind o altă victimă a mișcării „cancel culture”. Autoarea seriei de cărți pentru copii „Harry Potter” a fost acuzată, în 2020, de transfobie și marginalizată de comunitatea literară și nu numai.
Criticile au venit după o postare pe Facebook în care Rowling s-a arătat îngrijorată de un „nou activism trans”, spunând că acesta „forțează erodarea definiției legale a sexului și o înlocuiește cu cea a genului”.
„Recent, au «anulat-o» pe autoarea de cărți pentru copii Joanne Rowling, deoarece este autoarea unor cărți care s-au vândut în sute de milioane de exemplare în întreaga lume, dar care nu i-au mulțumit pe fanii așa-ziselor libertăți de gen”, a spus Putin în discursul său.
Putin a asemănat mișcarea de anulare a culturii cu perioada nazistă a anilor 1930, când cărțile erau confiscate și incendiate.
La scurt timp după discursul lui Putin, J.K. Rowling a reacționat pe Twitter, sub hashtagul #IStandWithUkraine.
„Cei care omoară civili doar pentru că opun rezistență și își încarcerează și otrăvesc oponenții nu sunt îndreptățiți să critice decizia Vestului de a le anula cultura”, a scris Rowling.
Scriitoarea a mai spus că a organizat o strângere de fonduri pentru copiii din Ucraina și va dona din averea personală un milion de lire sterline pentru această cauză.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia