Decretul, publicat în ziarul rus de stat Rossiyskaya Gazeta, solicită efectuarea recrutării cetăţenilor „cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani, care nu fac parte din rezervă şi sunt supuşi recrutării în conformitate cu Legea federală, în număr de 133.000 de persoane”.

Şeful biroului de recrutare al Rusiei, viceamiralul Vladimir Tsimlyansky, a declarat că, pentru recrutare, condițiile rămân aceleaşi: 12 luni de serviciu în unităţi militare din Rusia.

„Aş dori să precizez că recruţii nu vor fi chemaţi să participe la operaţiunea militară specială din noile regiuni”, a declarat Tsimlyansky, citat de Rossiyskaya Gazeta.

Alături de cei 150.000 de bărbați recrutați în primăvară, armata rusă urmează să aibă un efectiv de recruți de 283.000 de persoane, până la sfârșitul anului 2024.

Acest ultim proiect vine la două săptămâni după ce Putin a stabilit un obiectiv de 1,5 milioane de militari activi până la sfârșitul anului 2024.

Serviciul militar obligatoriu este necesar tuturor bărbaților ruși cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani pentru a obține pregătirea militară de bază. Evitarea recrutării se pedepsește cu închisoare de până la doi ani.

Doar patru luni pe câmpul de luptă

Conform legislației ruse, recruții pot fi dislocați în zonele de luptă doar patru luni, după finalizarea pregătirii de bază.

Cu toate acestea, după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Putin a dat asigurări că tinerii nu vor lua parte la operațiuni pe câmpul de luptă.

Totodată, Armata Rusiei a clarificat că noul sistem digital de recrutare al țării nu va fi utilizat pentru convocarea din această toamnă. Recruții vor primi în schimb somații pe hârtie în perioada 1 octombrie-31 decembrie.

Rusia îşi numeşte războiul din Ucraina, pe care l-a început cu o invazie la scară largă în februarie 2022, o operaţiune militară specială. Kievul şi aliaţii săi îl numesc o încercare neprovocată şi imperialistă de a acapara terenuri.

Într-o mişcare condamnată de cea mai mare parte a lumii occidentale, Rusia a anexat părţi din sud-estul Ucrainei la sfârşitul anului 2022, numind aceste teritorii „regiuni noi”.

Invocând ameninţări tot mai mari la frontierele de vest ale Rusiei, Putin a ordonat în septembrie mărirea armatei ruse cu 180.000 de soldaţi, până la 1,5 milioane de militari activi, o măsură care ar face-o a doua ca mărime din lume după cea a Chinei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, preşedintele american Joe Biden şi alţi lideri NATO l-au acuzat pe Putin că este singurul agresor în conflict.

FOTO: TASS

Urmărește-ne pe Google News