Doi înalți oficiali ucraineni de informații au declarat pentru ziarul Financial Times că se așteaptă ca Rusia „să lanseze o nouă ofensivă la scară largă la sfârșitul lunii mai sau iunie”.
„Atacurile actuale ale Rusiei asupra zonelor-cheie ale liniei frontului, precum și atacurile cu rachete și drone asupra Harkovului și a unor orașe similare importante sunt o clamare a câmpului de luptă, înainte de o ofensivă majoră”, scrie ziarul britanic.
Un furnizor al armatei ucrainene a declarat pentru Bild că se teme „de un atac transfrontalier asupra Harkovului, cu 20.000 până la 40.000 de oameni”: „Atunci trebuie să decidem dacă vrem să apărăm nordul sau estul. Ambele nu e posibil!”
Un militar ucrainean a confirmat că, „dacă (rușii, n.red.) trec din nou granița, o vor face la Harkov”. Cu toate acestea, oficialul militar spune că este mai probabil ca o ofensivă majoră la Harkov să fie declanșată din interiorul Ucrainei. „În plus, există și Donețk, ceea ce va face extrem de dificil să ne apărăm”, a spus interlocutorul, care a vrut să rămână anonim.
Think tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) este mai optimist. O analiză recentă susține că „forțele ucrainene bine echipate vor putea probabil să prevină progresele rusești semnificative din punct de vedere operațional, în timpul eforturilor ofensive ale Rusiei așteptate din vară”.
Dar puțini împărtășesc acest optimism. Ofițerul ucrainean intervievat de Bild a explicat succesul rusesc din ultimele săptămâni: „După doi ani, rușii au înțeles cum să-și folosească efectiv forțele aeriene pentru operațiuni ofensive. Acum este ceva obișnuit ca nenumărate bombe să fie lansate adânc în Ucraina. Nu, ca înainte, doar în câteva hangare nesemnificative din zona din spate, ci în fiecare clădire pe care o avem”.
Ofițerul se plânge că „fără muniție pentru contra-artilerie și fără rachete pentru apărarea aeriană nu putem face nimic”. Ucraina construiește acum kilometri de bariere antitanc „dinți de dragon”. Nu numai de-a lungul frontului mai stabil din sud, ci și de-a lungul granițelor cu regiunile rusești Belgorod, Kursk și Briansk.
Scopul, după cum spune interlocutorul Bild: „Să putem opri o altă invazie de tancuri rusești direct la graniță, și nu doar după 100 de kilometri în interior, ca în primăvara anului 2022”.