Președintele Vladimir Putin a semnalat miercuri o extindere a efortului de război din Ucraina, decretând mobilizarea parțială a rezerviștilor ruși, pe fondul unui eșec parțial al invaziei militare a Rusiei în țara vecină.
Liderul de la Kremlin a semnalat totodată Occidentului că este gata să folosească armele nucleare dacă va fi cazul.
Putin a făcut aceste anunțuri chiar de Ziua Internațională a Păcii, sărbătorită în fiecare an pe 21 septembrie, sub auspiciile ONU.
Sărbătorirea acestei zile reprezintă un demers public pentru a atrage atenţia guvernelor lumii să renunţe la utilizarea armamentului convenţional şi neconvenţional în rezolvarea disputelor, precum şi o invitaţie publică pentru asumarea angajamentului de coabitare în armonie la nivel local, regional sau internaţional, scrie Agerpres.
Adunarea Generală a ONU a instituit marcarea acestei zile în 1981 prin Rezoluţia 36/37, document care stipulează celebrarea acestei zile pentru consolidarea ideilor de pace atât în interiorul, cât şi în relaţiile dintre naţiuni.
În 2001, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a votat, în unanimitate, desemnarea Zilei internaţionale a păcii drept perioadă de nonviolenţă şi de încetare a focului.
În context, Naţiunile Unite îndeamnă toate statele membre şi popoarele să respecte încetarea ostilităţilor militare pe durata acestei zile şi să aducă un omagiu, deopotrivă, prin educaţie şi conştientizare publică în chestiuni privind pacea.
Tema din 2022 pentru Ziua Internațională a Păcii este „Stop rasismului! Construiește pacea”, anunță site-ul oficial al ONU. „Vă invităm să vă alăturați eforturilor Organizației Națiunilor Unite pentru a construi o lume fără rasism și discriminare rasială. O lume în care compasiunea și empatia să învingă suspiciunea și ura. O lume de care putem fi cu adevărat mândri”, spune ONU.