Întrebat de un jurnalist al postului american de televiziune NBC despre imaginile din satelit care arată prezența unor soldați nord-coreeni în Rusia și „ce vor face aceștia?”, Putin a răspuns la finalul summitului BRICS de la Kazan că „imaginile sunt o treabă serioasă și, dacă există, atunci reflectă ceva”. „Ce și cum vor face, e treaba noastră”, a adăugat el, citat de Ukrainska Pravda.

În timp ce Coreea de Nord devine primul actor străin implicat direct în războiul din Ucraina, Putin susține că „nu acțiunile Rusiei duc la escaladare”. El a criticat din nou Occidentul pentru faptul că ajută Ucraina să se apere în fața Rusiei.

Liderul de la Kremlin a subliniat totodată că Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a ratificat joi acordul de „parteneriat strategic cuprinzător” cu Coreea de Nord. Acest acord, semnat de Putin la Phenian în vara acestui an, prevede „acordarea de asistență reciprocă în caz de agresiune” împotriva unuia dintre participanții săi. „Vom vedea cum se va dezvolta acest proces”, a mai spus el.

Analiștii politici și experții militari consideră implicarea trupelor nord-coreene în războiul din Ucraina drept unul dintre cele mai importante momente de escaladare a invaziei de la izbucnirea acesteia din ordinul lui Putin. În acest context, mulți așteaptă un răspuns din partea Occidentului. Potrivit unor analiști citați de publicația germană Deutsche Welle, acest răspuns va veni probabil abia după alegerile prezidențiale din SUA, programate pe 5 noiembrie, și va depinde de finalul scrutinului de peste Atlantic.

Armata ucraineană a anunțat joi că trupele nord-coreene sunt poziționate de miercuri în „zona de luptă” Kursk, unde Rusia se chinuie să respingă o contraofensivă încă din prima parte a lunii august. Ucrainenii ar ocupa circa 1.000 de kilometri pătrați din această regiune din vestul Rusiei. Potrivit lui Andrei Lankov, profesor de istorie și relații internaționale la o universitate sud-coreeană, Putin a apelat la soldații nord-coreeni pentru a evita o nouă mobilizare nepopulară în Rusia.

Pe de altă parte, liderul de la Kremlin a susținut că a primit o propunere secretă din partea Ucrainei prin intermediul Turciei în cadrul Adunării Generale a ONU care a avut loc în septembrie la New York. El nu a dat informații despre conținutul presupusei propuneri secrete, dar a spus că nu a mai fost de actualitate după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat planul victoriei. Totuși, Zelenski și-a prezentat planul victoriei în SUA chiar în perioada organizării Adunării Generale a ONU și l-a făcut public abia aproape la o lună distanță.

În același timp, Putin a declarat că este pregătit de „o escaladare a situației internaționale”. Cu toate acestea, liderul rus a susținut că „cei de cealaltă parte” sunt vinovați de agravarea tensiunilor, nu el. În ceea ce privește încheierea războiului din Ucraina, Putin a condiționat eventualele negocieri de pace de „recunoașterea situației din teren”, adică de legitimarea ocupației ruse a peste 20 la sută din teritoriul ucrainean și a regiunilor pe care le-a declarat anexate deși armata sa nu le stăpânește în întregime.

Liderul rus a fost întrebat totodată despre o posibilă discuție cu Donald Trump în care fostul președinte american l-ar fi amenințat cu o lovitură în centrul Moscovei în cazul unui atac împotriva Ucrainei. El spune că nu își aduce aminte ca actualul candidat republican la Casa Albă să-l fi amenințat astfel. „Nu îmi amintesc de o astfel de conversație cu Trump. Acum este o fază foarte acută a campaniei electorale din SUA și sugerez ca declarațiile de acest fel să nu fie luate în serios”, a declarat Putin, citat de Meduza.

În schimb, Putin a ținut să salute celelalte declarații ale lui Trump. „El a vorbit despre dorința de a face totul pentru a pune capăt conflictului din Ucraina. Mi se pare că a spus asta cu sinceritate”, a declarat Putin. Trump s-a arătat deschis ideii de a ceda teritorii ucrainene Rusiei în schimbul păcii, dar miliardarul newyorkez nu acționează mereu după cum declară, fapt observat mai ales în primul său mandat la Casa Albă.

Urmărește-ne pe Google News