Președintele rus a indicat, în special, relațiile cu austriecii. „Știu că ei tratează țara noastră foarte amabil și, în ciuda oricăror evenimente dramatice care au loc în lume, opiniile lor cu privire la țara noastră nu se schimbă, spre deosebire de elitele politice din unele țări, inclusiv cele europene”, a spus Putin.
Menținerea acestei relații este posibilă pentru că URSS a acționat ca garant al constituției Republicii Austria, iar mulți cetățeni încă mulțumesc Rusiei pentru acest lucru, a explicat Vladimir Putin.
Relația apropiată dintre Austria și Rusia în ciuda izolării Moscovei ca urmare a declanșării de către Vladimir Putin a unui război în Ucraina a făcut obiectul a numeroase analize.
În zilele în care Austria se opunea intrării României în Schengen, o investigație a publicației ucrainene „Ukrainska Pravda” arăta „cuibul” de manageri de top și politicieni ruși care și-au cumpărat apartamente luxoase în Viena și oligarhi care petrec perioade lungi în hotelurile de cinci stele din capitala austriacă.
Austria este însă cunoscută ca unul dintre statele UE care și-au păstrat relații economice și politice cu Rusia, chiar și după anexarea Crimeei în 2014, fiind dependentă de gazele rusești. În chip similar, după declanșarea războiului, cancelarul Karl Nehammer a fost primul lider european care s-a deplasat la Moscova, în luna aprilie 2022.
Dintre toți cetățenii Uniunii Europene, cei ai Austriei sprijină cel mai puțin acordarea de ajutor Ucrainei și sancțiunile dictate împotriva Rusiei, arată un sondaj Eurobarometru publicat în decembrie 2022.