Încetarea focului dorită de Putin ar însemna că Rusia ar păstra teritoriile pe care le ocupă ilegal în Ucraina, unde populația este supusă răpirilor și execuțiilor sumare.
„El chiar este dispus să se oprească la pozițiile actuale”, a declarat un fost oficial rus de rang înalt pentru New York Times. „Nu este dispus să se retragă niciun metru”, a adăugat fostul oficial.
The New York Times a scris că unii oficiali americani spun că presupusa dorință a lui Putin de a pune capăt războiului, care a costat viața a zeci de mii de oameni, ar putea fi o încercare de a influența opiniile și „nu reflectă o voință reală” de a pune capăt războiului.
Ucraina și-a prezentat „formula de pace” în 10 puncte în noiembrie 2022. Unul dintre punctele-cheie, ca precondiție pentru începerea discuțiilor de pace, este retragerea completă a trupelor rusești de pe teritoriul ucrainean, inclusiv din regiunile anexate ilegal de Rusia în 2022.
„Putin și armata rusă nu vor să-și extindă mai mult capacitatea”, a declarat un oficial internațional care nu a fost dezvăluit pentru New York Times.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Rusia este pregătită pentru discuții, dar numai pentru „atingerea propriilor obiective”.
Nu există niciun motiv pentru a începe negocieri de pace cu Ucraina în acest moment, a declarat anterior Peskov reporterilor la 20 decembrie.
Perspectiva unor negocieri de pace, inclusiv schimbul de teritoriu pentru pace sau alte concesii semnificative, este în general nepopulară în rândul populației ucrainene.
Un sondaj de opinie publicat în decembrie 2023 a arătat că 74% dintre ucraineni erau împotriva unor astfel de concesii teritoriale cu Rusia în schimbul păcii.
De asemenea, liderii ucraineni și occidentali au declarat în mod repetat că nu cred că Rusia este interesată de negocieri de pace de bună credință.