Vladimir Putin merge marți în Iran într-o vizită menită să aprofundeze legăturile cu cele mai mari puteri regionale, ca parte a tentativei Kremlinului de a contrabalansa alianța occidentală consolidată de debutul invaziei ruse în Ucraina.

În a doua sa călătorie în străinătate de la debutul invaziei și până acum, Putin urmează să poarte discuții cu președintele iranian Ebrahim Raisi și cu omologul turc Recep Tayyip Erdogan despre problemele presante cu care se confruntă regiunea.

Cei trei vor discuta inclusiv despre conflictul din Siria, dar și despre o propunere susținută de ONU privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene, cu scopul de a atenua criza alimentară globală.

În timp ce Occidentul tot adaugă sancțiuni împotriva Rusiei, iar războiul se prelungește, Putin încearcă să consolideze legăturile cu Teheranul, o altă țintă a sancțiunilor dure ale SUA și un potențial partener militar și comercial.

Întâlnirea ar putea avea scopuri foarte pragmatice. În ultimele săptămâni, oficiali ruși au vizitat de cel puțin două ori un aerodrom din centrul Iranului, unde au examinat dronele Teheranului pentru o posibilă utilizare în Ucraina, a afirmat Casa Albă.

Dar, posibil mai important este faptul că Teheranul îi oferă lui Putin șansa unei întâlniri cu miză mare cu Erdogan, președintele turc care a încercat să medieze un armistițiu și care face eforturi să susțină negocierile pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Turcia, membră a NATO, s-a poziționat împotriva Rusiei în conflictele sângeroase din Azerbaidjan, Libia și Siria. Dar Ankara nu a impus sancțiuni împotriva Kremlinului. Luptându-se cu o inflație galopantă și cu o monedă care se depreciază rapid, Turcia se bazează, de asemenea, pe piața rusă.

Reuniunea de la Teheran are o semnificație simbolică și pentru publicul intern al lui Putin, demonstrând influența internațională a Rusiei chiar într-un moment în care Moscova este din ce în ce mai izolată.

Important, reuniunea are loc la doar câteva zile după ce președintele american Joe Biden a vizitat Israelul și Arabia Saudită – principalii rivali ai Teheranului în regiune.

De la Ierusalim și Jeddah, Biden a îndemnat zilele trecute Israelul și țările arabe să respingă influența rusă, chineză și iraniană în regiune.

Destinatarii mesajului său sunt greu de convins însă. Israelul întreține relații bune cu Putin, o necesitate având în vedere prezența rusă în Siria, vecinul din nord-est al Israelului și ținta frecventă a atacurilor sale aeriene.

Iar Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au refuzat până acum să pompeze mai mult petrol dincolo de un plan aprobat în contextul alianței lor energetice cu Moscova.

Totuși, toate țările – în ciuda rivalităților lor de lungă durată – ar putea fi de acord să strângă relațiile pentru a contracara Iranul, care și-a dezvoltat rapid programul nuclear de când fostul președinte Donald Trump a abandonat acordul internațional.

Apropo de acest acord, discuțiile pentru restabilirea lui, susținute de administrația Biden, au intrat în impas. În aceste condiții, în timpul călătoriei sale, liderul de la Casa Albă a semnalat că ar fi dispus să folosească forța militară împotriva Iranului, în ultimă instanță.

Încolțit de Occident și de rivalii săi regionali, guvernul iranian a intensificat operațiunile de îmbogățire a uraniului, a reprimat disidența și făcut eforturi pentru a împiedica prăbușirea monedei, pe fondul problemelor economice.

Fără o relaxare previzibilă a sancțiunilor, parteneriatul strategic al Iranului cu Rusia a devenit unul de supraviețuire, chiar dacă Moscova pare să submineze Teheranul pe piața neagră a petrolului.

„Iranul este (centrul) diplomației dinamice”, a scris pe Twitter ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian, înainte de reuniunea cu Putin și Erdogan.

El a adăugat că întâlnirile vor „dezvolta cooperarea economică, se vor concentra pe securitatea regiunii prin intermediul unei soluții politice … și vor asigura securitatea alimentară”.

Fadahossein Maleki, membru al influentei comisii pentru securitate națională și politică externă a parlamentului iranian, a descris luni Rusia drept „cel mai strategic partener” al Iranului.

La rândul său, consilierul pentru afaceri externe al lui Putin, Iuri Ușakov, a numit Iranul „un partener important pentru Rusia”, spunând că țările împărtășesc „dorința de a-și duce relațiile la un nou nivel de parteneriat strategic”.

În timpul vizitei sale la Teheran, Putin se va întâlni cu liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

El va purta, de asemenea, discuții cu președintele Raisi pe teme care includ acordul nuclear cu Teheranul. Cei doi lideri s-au mai întâlnit la Moscova în ianuarie și din nou luna trecută în Turkmenistan.

Punctul central al discuțiilor dintre cei trei președinți va fi conflictul vechi de un deceniu din Siria, unde Iranul și Rusia au susținut guvernul președintelui Bashar Assad, în timp ce Turcia a sprijinit facțiunile armate de opoziție.

Rusia a intervenit în conflict în 2015, unindu-și eforturile cu militanții libanezi Hezbollah și forțele iraniene, reușind, în cele din urmă, să întoarcă situația în favoarea lui Assad.

Un punct de dispută este planul Turciei privind o nouă ofensivă militară anti-kurdă în nordul Siriei. Rusia se opune cu fermitate incursiunii turcești planificate, a subliniat Ușakov.

Discuțiile privind deblocarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră vor fi de asemenea, pe ordinea de zi.

Săptămâna trecută, oficialii ONU, cei ruși, ucraineni și turci au ajuns la un acord provizoriu privind un acord care să asigure exportul a 22 de milioane de tone de cereale și alte produse agricole blocate în porturile ucrainene de la Marea Neagră, din cauza luptelor.

Întâlnirea de marți dintre Putin și Erdogan ar putea contribui la eliminarea obstacolelor rămase, un pas important pentru atenuarea crizei alimentare care a făcut ca prețurile unor produse vitale precum grâul și orzul să crească vertiginos.

 
 

Urmărește-ne pe Google News