Într-un interviu acordat agenţiei oficiale de presă chineze Xinhua înaintea vizitei sale de stat de două zile la Beijing, care începe joi, 16 mai, Putin a declarat că Rusia rămâne deschisă dialogului şi discuţiilor pentru a rezolva conflictul care durează de peste doi ani.

Planul Chinei şi alte „principii” făcute publice de preşedintele chinez Xi Jinping luna trecută ţin cont de factorii din spatele conflictului, a spus preşedintele rus.

„Evaluăm pozitiv abordarea Chinei privind rezolvarea crizei ucrainene”, a spus Putin, ale cărui declarații au fost postate pe site-ul Kremlinului.

„Beijingul înțelege cu adevărat cauzele sale fundamentale și semnificația geopolitică globală”, a adăugat Putin.

Conceptele şi sugestiile indicate în document demonstrează dorinţa sinceră a Chinei de a stabiliza situaţia, a adăugat preşedintele rus.

Beijingul a prezentat în februarie 2023 un document în 12 puncte care stabilea principiile generale pentru încheierea războiului în Ucraina, dar fără niciun fel de detalii.

La vremea respectivă, documentul a avut parte de o primire lipsită de entuziasm atât în Rusia, cât şi în Ucraina, în timp ce SUA au declarat că, prezentându-se drept un artizan al păcii, China reflectă „naraţiunea falsă” a Rusiei, fără să condamne invazia acesteia.

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a calificat luna trecută propunerea drept un „plan rezonabil pe care marea civilizaţie chineză l-a propus spre discuţie”.

Principiile suplimentare enunţate de Xi fac apel la o „detensionare” a situaţiei, condiţii pentru reinstaurarea păcii şi crearea stabilităţii şi minimizarea impactului asupra economiei globale.

Rusia consideră conflictul drept o luptă care o opune „Occidentului colectiv”, care nu a ţinut cont de preocupările de securitate ale Moscovei prin încurajarea extinderii spre est a NATO şi a activităţilor militare în apropierea graniţelor sale, amintește Reuters.

Cu câteva zile înainte de lansarea invaziei, Moscova şi Beijingul afirmaseră că prietenia lor este „fără limite”, dar Beijingul a evitat până acum să furnizeze arme și muniții pentru efortul de război al Rusiei.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News