Într-un interviu acordat agenţiei oficiale de presă chineze Xinhua înaintea vizitei sale de stat de două zile la Beijing, care începe joi, 16 mai, Putin a declarat că Rusia rămâne deschisă dialogului şi discuţiilor pentru a rezolva conflictul care durează de peste doi ani.

Planul Chinei şi alte „principii” făcute publice de preşedintele chinez Xi Jinping luna trecută ţin cont de factorii din spatele conflictului, a spus preşedintele rus.

„Evaluăm pozitiv abordarea Chinei privind rezolvarea crizei ucrainene”, a spus Putin, ale cărui declarații au fost postate pe site-ul Kremlinului.

„Beijingul înțelege cu adevărat cauzele sale fundamentale și semnificația geopolitică globală”, a adăugat Putin.

Conceptele şi sugestiile indicate în document demonstrează dorinţa sinceră a Chinei de a stabiliza situaţia, a adăugat preşedintele rus.

Beijingul a prezentat în februarie 2023 un document în 12 puncte care stabilea principiile generale pentru încheierea războiului în Ucraina, dar fără niciun fel de detalii.

La vremea respectivă, documentul a avut parte de o primire lipsită de entuziasm atât în Rusia, cât şi în Ucraina, în timp ce SUA au declarat că, prezentându-se drept un artizan al păcii, China reflectă „naraţiunea falsă” a Rusiei, fără să condamne invazia acesteia.

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a calificat luna trecută propunerea drept un „plan rezonabil pe care marea civilizaţie chineză l-a propus spre discuţie”.

Principiile suplimentare enunţate de Xi fac apel la o „detensionare” a situaţiei, condiţii pentru reinstaurarea păcii şi crearea stabilităţii şi minimizarea impactului asupra economiei globale.

Rusia consideră conflictul drept o luptă care o opune „Occidentului colectiv”, care nu a ţinut cont de preocupările de securitate ale Moscovei prin încurajarea extinderii spre est a NATO şi a activităţilor militare în apropierea graniţelor sale, amintește Reuters.

Cu câteva zile înainte de lansarea invaziei, Moscova şi Beijingul afirmaseră că prietenia lor este „fără limite”, dar Beijingul a evitat până acum să furnizeze arme și muniții pentru efortul de război al Rusiei.

Urmărește-ne pe Google News