„Pentru Rusia, aceasta (înfrângerea strategică) ar însemna sfârşitul statalităţii sale, iată ce ar însemna asta. Aceasta înseamnă sfârşitul istoriei de 1.000 de ani a statului rus. Cred că acest lucru este clar pentru toţi. Şi atunci apare întrebarea, de ce să ne fie frică? Nu este mai bine atunci să mergem până la capăt? Aceasta este o logică formală elementară”, a spus Putin, într-o întâlnire cu ziariştii ruşi la finalul vizitei sale în Vietnam, după cea din Coreea de Nord.

Putin a spus că forțele ruse se pregătesc pentru toate scenariile posibile ale evoluţiei situaţiei în Ucraina și a avertizat Kievul să nu încerce să le alunge din regiunea Harkov, întrucât astfel de tentative vor duce la pierderi mari pentru Ucraina.

„Ştim că în principal americanii şi europenii îi împing pe ucraineni să ne alunge unităţile la graniţa de stat cu orice preţ – cu orice preţ, vreau să subliniez – şi intenţionează să prezinte acest lucru drept un succes major pe anul 2024 în perspectiva aşteptatului summit al NATO şi apoi a alegerilor din SUA”, le-a mai spus Putin ziariştilor ruşi.

Putin: Rusia ia în considerare să-și schimbe doctrina nucleară

În acest context, Putin a afirmat că Rusia se gândeşte la posibile modificări ale doctrinei sale privind utilizarea armelor nucleare.

Doctrina existentă prevede că Rusia poate folosi astfel de arme ca răspuns la un atac nuclear sau în cazul unui atac convențional care reprezintă o amenințare existențială pentru stat.

De la începutul războiului din Ucraina, unii analiști militari ruși au susținut că Rusia ar trebui să își relaxeze termenii privind utilizarea armelor nucleare.

Cu toate acestea, Putin a declarat că nu este nevoie ca Rusia să efectueze un atac nuclear preventiv.

Putin spune că Rusia poate livra arme Coreei de Nord

Putin le-a vorbit jurnaliștilor la o zi după ce a vizitat Coreea de Nord, ţară care deţine arma nucleară, pentru un summit cu liderul acesteia, Kim Jong Un.

Cei doi au semnat un tratat de parteneriat strategic care prevede, între altele, o clauză de apărare reciprocă în cazul unei „agresiuni împotriva uneia dintre părți”.

Presa de stat rusă l-a citat pe Putin spunând că Moscova se aşteaptă ca cooperarea cu Coreea de Nord să servească drept factor de descurajare pentru Occident, dar că nu este nevoie să folosească soldaţi nord-coreeni în războiul din Ucraina.

Putin a mai spus că nu exclude ca Rusia să furnizeze arme de înaltă precizie Coreei de Nord, arătând cu degetul spre livrările occidentale de arme de înaltă precizie către Ucraina.

„Am spus, inclusiv la Phenian, că atunci ne rezervăm dreptul de a furniza arme altor regiuni ale lumii. Luând în considerare acordurile noastre cu (Coreea de Nord), nu exclud nici acest lucru”, a spus Putin, citat de Reuters.

Urmărește-ne pe Google News